Vesztett a választáson Mugabe pártja

Vágólapra másolva!
Zimbabwében elvesztette parlamenti többségét a Zanu-PF, Robert Mugabe elnök pártja. Szerdán tették közzé a szombati választások első hivatalos eredményét, de az ugyanazon a napon tartott elnökválasztás kimeneteléről továbbra sem tudni semmit.
Vágólapra másolva!

Elvesztette többségét a zimbabwei parlamentben Robert Mugabe pártja, a Zanu-PF. Ezt a helyi választási bizottság jelentette be kedden. A hivatalos eredmények szerint a 28 éve hatalomban lévő elnök pártja a 207 elnyerhető képviselői helyből 94-et szerzett meg. Ellenzéki pártoké lett 105 mandátum, egyet pedig független képviselő tölthet be - jelentette a BBC.

Zimbabwében a múlt szombaton tartottak parlamenti, szenátusi, elnök- és helyhatósági választásokat. Az elnökválasztás eredményeit még nem tették közzé. Az ellenzéki Demokratikus Változásért Mozgalom (MDC) saját adatai szerint ezt az ő jelöltjük, Morgan Tsvangirai nyerte meg. Az ellenzéki párt főtitkára, Tendai Biti szerint Tsvangirai 50,3 százalékot szerzett, míg Mugabe csupán 43,8-at. A Zanu-PF vágyálomnak nevezte a bejelentést.

A hivatalos eredmények késése miatt sokan azt gyanítják, hogy az elnök megpróbálja elcsalni az eredményt. Mugabe tagadja ezt.

A meglévő adatok alapján biztos lesz második fordulója az elnökválasztásnak Zimbabwéban - írja a Herald nevű helyi lap, amely szerint annak ellenére, hogy a múlt szombati első forduló alkalmával a jelenlegi elnök - az ötödik ciklusát töltő - Robert Mugabe legfőbb kihívója Morgan Tsvangirai már bejelentette győzelmét, senki sem szerezte meg az elnökséghez szükséges 50 százalékot. A második körre három héten belül sor kerülhet.

A BBC helyszíni tudósítója szerint Mugabe soha nem viselne el egy esetleges elnökválasztási vereséget. Bright Matonga, a jelenlegi kormánypárt (Zanu PF) információs miniszterhelyettese ugyanakkor elmondta, hogy Mugabe nem kíván visszalépni a további megmérettetésektől.