Kanyarójárvány tört ki Salzburg környékén

Vágólapra másolva!
Több mint 130 ember, többnyire gyerekek betegedtek meg rövid idő leforgása alatt kanyaróban az ausztriai Salzburg környékén. Az első megbetegedéseket egy magániskolából jelentették, majd hamarosan 13 környékbeli iskolára is átterjedt a kór.
Vágólapra másolva!

Szerdán jelezték először hivatalosan, Salzburg honlapján, hogy kanyaró ütötte fel a fejét a város térségében. A CBS News jelentése szerint egy magániskolából jelezték az első megbetegedést, majd hamarosan 13 salzburgi és környékbeli iskolából jeleztek fertőzést. Eddig 130 ember, többségükben gyerekek betegedtek meg kanyaróban.

Andrea Kdolsky osztrák egészségügyi miniszter és Gabi Burgstaller tartományi kormányzó is felhívta a lakosság figyelmét, hogy minél előbb oltassák be magukat kanyaró ellen. Ausztriában ugyanis - számos európai ország, köztük Magyarország gyakorlatával ellentétben - nem szerepel a kötelezők között a kanyaró elleni védőoltás, bár erősen ajánlják.

A kanyaró az egyik legveszélyesebb fertőző betegség, tüsszentéssel vagy köhögéssel a levegőbe jutó cseppek révén igen gyorsan terjed. Tünetei a magas láz, köhögés és a piros pöttyök. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 2006-ban világszerte 242 ezren - főként gyerekek - haltak meg ebben a betegségben. Azokban az országokban azonban, ahol a kanyaró elleni oltás szerepel a kötelező védőoltások között, évtizedek óta nem fordult elő megbetegedés, így Európában az oltási programok révén nagyon ritkának számít.

Az utóbbi évtizedben azonban az Egyesült Államokban és több nyugat-európai országban nagy sajtónyilvánossággal kísért vita folyt arról, hogy lehet-e kapcsolat az MMR, azaz a kanyaró, mumpsz és rubeola elleni, kombinált oltás és az autizmus kialakulása között. A vita következtében több országban elmaradtak MMR-oltások, majd ezt követően például Írországban, Belgiumban, Olaszországban kisebb-nagyobb, általában több száz gyermeket érintő, helyi kanyarójárványok léptek fel, halálesetekkel, komplikációkkal.