Eloltották az olimpiai lángot a tiltakozók miatt

Vágólapra másolva!
Párizsban el kellett oltani az olmipiai fáklyát, és elmaradt a fáklyavivők váltófutása is a Kína tibeti politikája ellen tiltakozók miatt. A demonstrálók számos helyen keveredtek összetűzésbe a rendőrökkel, akárcsak vasárnap Londonban. Pekingben Jacques Rogge, a NOB elnöke elítélte a tiltakozásokat, de egyúttal gyors és békés megoldást szorgalmazott Tibetben. Kínában eközben többször megszakították a CNN és a BBC élő közvetítését.
Vágólapra másolva!

Párizsban el kellett oltani az olimpiai lángot, és a szervezők megszakították a fáklyavivők váltófutását hétfőn, miután számos összetűzés volt a rendőrség és a Tibet-barát tüntetők között. Az olimpiai fáklyát autóbusszal szállítják tovább. Az olimpiai láng hétfőn hajnalban érkezett meg a francia fővárosba, európai körútja utolsó állomására.

Vasárnap Londonban is sok feladatot adtak a biztonságiaknak a tibeti események miatt tiltakozó aktivisták. Volt, aki poroltóval akarta eloltani a lángot. Meg is változtatták a fáklya eredetileg tervezett útvonalát.

A fáklyát Párizsban vivő 80 futót 65 motoros, 200 görkorcsolyás és gyalogos rendőr, illetve 200 rohamrendőr kísérte a BBC szerint. A rendőrök 200 méteres biztonsági zónát próbáltak húzni köré, amelyet eredetileg végigvittek volna az Eiffel-toronytól a Champs-Élysees-n és a Szajnán át a Charlety atlétikai stadionig. Úgy vigyáznak a lángra, mint egy államfőre - közölte előzőleg a párizsi főrendőr.

Cenzúrázták az élő adást

Többször is megszakadt a CNN és a BBC hírtelevíziók adásának élő közvetítése hétfőn Kínában, amikor Párizsban is tüntetések zavarták meg az olimpiai láng útját. Először akkor feketedett el a CNN képe, amikor feltűnt a felirat, hogy "eloltják a fáklyát a fény városában", s csak pár perc múlva jelent meg ismét a kép azzal a címmel, hogy "a megszakítások után folytatják a futást a fáklyával".

Egy másik képszakadás percekkel később akkor volt, amikor az amerikai adó azzal foglalkozott, hogy a kínai tömegtájékoztatás miként kezelte a vasárnapi londoni incidenseket, amelyek során több mint harminc embert tartóztattak le, mert meg akarták akadályozni a láng futását.

A kínai állami televízió, a CCTV beszámolt a láng Párizsba érkezéséről, de nem közölte, hogy ott ismét incidensek voltak.

Tibet miatt van balhé

A lángot kísérő tiltakozók a tibeti zavargások miatt kritizálják Kínát. Tibeti emigránscsoportok szerint a kínai hatóságok több tucat tiltakozót gyilkoltak meg. Peking szerint 19 ember vesztette életét a zavargásokban. A fáklya kedden hagyta el Pekinget, hogy öt kontinens 19 országának 19 városát érintve a nyári játékok előtt térjen vissza Kínába.

Eközben Pekingben folyik a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetőinek háromnapos tanácskozása, ahol gyors, békés megoldást szorgalmazott Tibetben Jacques Rogge elnök. Rogge elítélte az olipmiai láng világ körüli útját kísérő erőszakos tiltakozásokat.