Vujanovic lehet ismét Montenegró elnöke

Vágólapra másolva!
Megfigyelők első előrejelzései szerint a távozó államfőt, Filip Vujanovicot választották meg vasárnap ismét Montenegró államfőjévé, Vujanovic maga is bejelentette a győzelmét. Hivatalos eredmény hétfőn várható.
Vágólapra másolva!

A CEMI intézetnek a feldolgozott szavazatok 66 százalékán alapuló becslése szerint Vujanovic a szavazatok 52,8 százalékát kapta, míg a szerbbarát Andrija Mandic 21,3, a liberális jelölt, Nebojsa Medojevic pedig 14,7 százalékot kapott. A részvétel a függetlenség óta első montenegrói elnökválasztáson 69 százalékos volt.

"Győztünk Montenegróért, a jobb jövőért" - jelentette ki Vujanovic néhány száz hívei előtt. - "Ez mindnyájunk győzelme" - tette hozzá.

A választás nagy esélyese az 53 éves Vujanovic volt, a közvélemény-kutatások már az első fordulóra előre jelezték a győzelmét.

Vujanovic győzelme jelentős siker pártja, a Milo Djukanovic kormányfő vezette Szocialisták Demokratikus Pártja (DSP) számára, amely 17 éve irányítja Montenegrót.

A montenegrói elnököt, akinek lényegében protokolláris szerepe van, 5 évre választják.

A 620 ezer lakosú Montenegró 2006-ban vált külön Szerbiától egy népszavazás eredményeképpen, amelyen a választópolgárok 55,5 százaléka támogatta a függetlenséget.

A hivatalos eredményeket hétfőre ígérték.