Türelmet kér az Irakban szolgáló amerikaiak parancsnoka

Vágólapra másolva!
Júliusig elhalasztaná az amerikai csapatok egy részének kivonását Irakból az országban állomásozó amerikai haderő parancsnoka, aki egy washingtoni meghallgatáson győzködi erről a politikusokat.
Vágólapra másolva!

Az Irakban állomásozó amerikai haderő vezetője, David Petraeus tábornok szerint júliusig el kell halasztani a tervezett csapatkivonást, hogy a biztonsági körülmények folyamatos javulásának lehetősége megmaradjon. A tábornok erről a kongresszus illetékes bizottsága előtt beszélt, és a meghallgatáson közölte azt is, ugyan jelentős javulás történt a biztonsági helyzetben, de ezek egyenetlenül következtek be.

A tábornok szerint Irán rombolja Irak stabilitását. Petraeus jelentését - amelyet az Egyesült Államok bagdadi nagykövetével, Ryan Crockerrel közösen nyújtott be az amerikai kongresszusnak - iraki felmérésekre alapozta - írja a BBC. A tábornok szerint jelenleg biztonságosabb a helyzet Irakban, mint legutóbbi - múlt szeptemberben tett - jelentése óta, és lényegesen jobb, mint az amerikai hadsereg tavaly év elején indított hadműveleti idején volt.

A meghallgatáson George Bush jelenlegi elnök mellett az elnökválasztási kampány három talpon maradt versenyzője, a republikánus John McCain és a két demokrata, Hillary Clinton és Barack Obama is megjelent. Utóbbi két politikus azzal kampányol, hogy minél hamarabb haza kell hozni a katonákat Irakból.

Irakban jelenleg 160 ezer amerikai katona állomásozik, és Patraeus tábornok szerint ebből júliusban 20 ezer főt lehetne kivonni az országból. A javaslat kitért arra is, hogy a júliusi létszámcsökkentést követő 45 napban kell konszolidálni, és lehet kiértékelni a csapatkivonás hatásait.