Koszovó elfogadta első alkotmányát

Vágólapra másolva!
Elfogadták a függetlenné vált Koszovó első alkotmányát, amely június közepén lép hatályba. Az alaptörvény szerint az új államnak az albán és a szerb is hivatalos nyelve lesz, ahogy azt is rögzíti, nincs területi követelésük egyetlen országgal szemben sem.
Vágólapra másolva!

A koszovói parlament szerdán ünnepélyes ülésén elfogadta Koszovó első alkotmányát. Az alaptörvény június 15-én lép hatályba, amikor az ENSZ-kormányzat átruházza hatáskörét az ország hatóságaira és a Koszovót felügyelő uniós misszióra. Az alkotmány "független, szuverén, demokratikus, egységes és megoszthatatlan államnak" nyilvánítja Koszovót, amelynek két hivatalos nyelve lesz, az albán és a szerb.

Az alkotmány kimondja, hogy Koszovó nem támaszt területi igényt egyetlen állammal szemben sem és nem lesz olyan követelése sem, hogy más állammal vagy államrésszel egyesüljön, ami a Nagy-Albániával kapcsolatos térségbeli félelmek eloszlatása miatt fontos. Koszovó február 17-én kiáltotta ki függetlenségét. A Szerbiától elszakadt önálló államot már elismerte a nyugati országok zöme, beleértve Magyarországot is.