Az osztrák parlament ratifikálta az EU reformszerződését

Vágólapra másolva!
Az osztrák parlament szerdán ötórás vita után nagy többséggel ratifikálta az Európai Unió intézményi és döntéshozatali rendszerét megreformáló, tavaly decemberben aláírt lisszaboni szerződést.
Vágólapra másolva!

Az EU meghiúsult alkotmánytervezetét felváltó reformszerződésre a két kormánypárt, a szociáldemokrata (SPÖ) és a néppárt (ÖVP) tagjai mellett a Zöldek szavaztak, az ellenzéki szabadságpárt (FPÖ) és a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) képviselői nemmel voksoltak.

A név szerinti szavazást bekiabálásokkal tarkított és indulatoktól fűtött, a televízióban egyenes adásban közvetített vita előzte meg. A kormánypártok vezérszónokai egyfelől azzal érveltek, hogy szükség van a reformszerződésre, mert azáltal, hogy megújult politikai akarattal ötvözve megteremti a 27 tagúra bővült unió korszerű, az idők szavához igazított működési kereteit, biztosítja a közösség cselekvőképességét, és a lerakja a további bővítés alapjait. Másfelől felhívták a figyelmet arra, hogy ha létezik ország, amely gazdaságilag és politikailag egyaránt hasznot - méghozzá tetemes hasznot - húzott az Európai Unióból, akkor az Ausztria. "Az egyesített Európa szívébe kerültünk, élvezhetjük a biztonság és a szabadság övezetének minden előnyét. Mi ez, ha nem sikertörténet?" - hangoztatta egyebek között Alfred Gusenbauer kancellár.

A Zöldek kritikus hozzáállással ugyan, de szintén a reformszerződés mellett voltak. Ők leginkább Ausztria semlegességének megőrzését féltik a szerződésben előirányzott biztonsági-katonai együttműködéstől: a jövő útját egy olyan közös európai biztonsági rendszer létrehozásában látják, amelyhez az alpesi ország népszavazás útján csatlakozhatna.

Az utóbbi napokban több tucat, a politikai színtér jobb- és baloldalát egyaránt lefedő csoport szervezett tüntetéseket a szerződés ellen. A tiltakozó megmozdulásokon és nagygyűléseken, amelyeken időnként neonácik is felbukkantak, zömmel néhány ezren vettek részt. A Mentsétek meg Ausztriát! polgári kezdeményezés a parlamenti vita előestéjén azt állította, hogy több mint százezer aláírást gyűjtött össze referendum-követelésének alátámasztására.

A közelmúltban készült közvélemény-felmérések szerint az EU-val szemben táplált fenntartásaikról közismert osztrákok közel hatvan százaléka helyesnek tartotta volna, ha népszavazáson mondják ki a végső szót a Lisszaboni Szerződésről. Kételyeik dacára azonban legalább ugyanannyian ellenzik, hogy hátat fordítsanak az EU-nak.

Ausztriával együtt már nyolc uniós tagállam ratifikálta az okmányt, köztük elsőként Magyarország.