Gordon Brown nem megy el az olimpia nyitányára

Vágólapra másolva!
Gordon Brown brit kormányfő nem vesz részt a pekingi olimpia nyitóünnepségén - derült ki szerda este. Igaz, soha nem is mondta azt, hogy elmegy, London szerint ezért döntése nem tekinthető bojkottnak. A kínai emberi jogi sérelmek miatt szólítják fel távolmaradásra nemzetközi szervezetek a vezető nyugati politikusokat.
Vágólapra másolva!

A brit kormányfői hivatal szerdán este közölte, hogy Gordon Brown nem fog részt venni a pekingi olimpia nyitóünnepségén, csak a zárórendezvényen lesz jelen. Egy szóvivő hangsúlyozta, hogy Brown soha nem is mondta azt, hogy elmegy a nyitórendezvényre, döntése pedig semmiképp sem jelenti az olimpia bojkottját.

Nagy Britanniát a nyitóünnepségen Tessa Jowell, az olimpiáért felelős államtitkár fogja képviselni. Az ő feladata a 2012-es londoni olimpia előkészítése.

A brit miniszterelnököt is felszólították jogvédők, hogy a kínai emberi jogi helyzet és a tibeti elnyomás miatt ne vegyen részt az olimpián. Nicolas Sarkozy francia elnök már jelezte, fontolgatja távolmaradását, Angela Merkel német kancellár pedig már tudatta, hogy nem lesz jelen, bár ennek Berlin szerint nincs köze a márciusi tibeti felkelés leveréséhez.

George Bush amerikai elnök továbbra is azt tervezi azonban, hogy elmegy a nyitóünnepségre, bár őt is arról próbálják meggyőzni jogvédők mellett amerikai politikusok is, hogy mondja le részvételét.

Az olimpiai láng útja sem zajlik simán. Londonban és Párizsban Tibet-barát tüntetők zavarták meg a menetet, San Fransiscóban pedig rövidített és módosított útvonalon, erős biztonsági kísérettel szállították a fáklyát. Rendzavarás ugyan nem történt, de elmaradt a városban tervezett záróünnepség. "Nem volt azonban olyan örömteli ünnep, mint amilyennek szerettük volna" - reagált erre Jacques Rogge, a NOB elnöke, aki azonban hangsúlyozta, nem fogják lerövidíteni a láng útját.