Robbantás miatt vettek őrizetbe tibeti szerzeteseket

Vágólapra másolva!
A hivatalos kínai hírügynökség szerint pokolgépes robbantás miatt őrizetbe vettek kilenc tibeti szerzetest. Részleteket nem közöltek, csak azt, hogy a gyanúsítottak állítólag beismerték a merénylet elkövetését.
Vágólapra másolva!

A kínai rendőrség őrizetbe vett kilenc buddhista szerzetest, akiket azzal gyanúsítanak, hogy pokolgépes támadást hajtottak végre egy tibeti kormányépület ellen - jelentette szombaton az Új Kína hírügynökség. Kína a márciusi zavargások és tiltakozások után azzal vádolt tibeti csoportokat, hogy öngyilkos merényletek elkövetésére készülnek, ez a mostani jelentés azonban az első, amely egy, a zavargások idején végrehajtott robbantásról számol be.

A hivatalos kínai hírügynökség szerint az eset március 23-án történt, de a jelentésből nem derül ki, hogy a támadásnak voltak-e áldozatai, s hogy a házilag készített pokolgép mekkora kárt okozott. Az Új Kína szerint a tibeti Gjanbe város Tunghszia kolostorának őrizetbe vett kilenc szerzetese beismerte tettét. Kína szerint a száműzetésben élő dalai láma szítja az erőszakot Tibetben, hogy kettészakítsa az országot.

A dalai láma visszautasította a vádat, hogy ő szervezte volna a számos halálos áldozatot követelő lhászai zavargásokat, s a nyomukban Tibet szerte lezajlott tiltakozásokat. A tibetiek szellemi vezetője elutasította az erőszak alkalmazását, és arra kérte a pekingi kommunista vezetést, hogy kezdjenek tárgyalásokat a tibeti feszültségek okairól.