Bush főtanácsadója Nepállal keveri Tibetet

Vágólapra másolva!
Nem tud különbséget tenni Tibet és Nepál között Bush amerikai elnök főtanácsadója, Stephen Hadley - legalábbis erre utal az ABC News-nak adott interjúja, amelyben többször összekeverte a két országot, amikor arról beszélt, hogy az elnök elutazik a pekingi olimpiai megnyitóra.
Vágólapra másolva!

Többször összekeverte Tibetet Nepállal Stephen Hadley, az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója egy vasárnapi tévéinterjúban, amelyben arról beszélt, hogy George Bush elnök elutazik a pekingi olimpia megnyitójára. A baklövéssorozatot Hadley az ABC televízió adásában követte el: Tibet helyett egymás után több alkalommal is Nepált említett a riporternek, amikor arról beszélt, nincs ok, amely miatt Bushnak le kellene mondania utazását a nyitó ünnepségre.

Azt fejtegette, hogy a Kína elleni bojkott nem célravezető, és Tibet ügyét az amerikai csöndes diplomácia jobban segíti a nyílt konfrontációnál. Tibetre gondolt ugyan, de Nepált emlegetett, amely India és Kína közé ékelt, a tibeti autonóm régióval határos állam, 29 milliós népességű független alkotmányos monarchia.

"Ha az országok valóban aggódnának Nepál miatt, akkor nem kellene beszélnünk a nyitó ceremóniáról, amely nem is kérdés" - mondta. Később úgy fogalmazott: "Nepál kérdését nem úgy kell kezelni, hogy kibocsátunk valamiféle nyilatkozatot, hogy nem megyünk el a nyitó ünnepségre, és ezzel kipipáltam Nepál ügyét".

A nemzetbiztonsági főtanácsadó egy ízben pedig azt mondta: "(Bush) úgy cselekszik Nepál ügyében, ahogy szerinte a nemzetközi közösségnek is cselekednie kellene".

Stephen Hadley vasárnap az ABC-n kívül a Fox News hírcsatornának is nyilatkozott. Arról beszélt, hogy Washington nem tartja célravezetőnek a kínai jogsértések ügyében a Pekinggel való nyílt szembekerülést. Közölte, hogy bár még nem véglegesítették Bush elnök nyári programját, a mostani állás szerint elutazik az olimpia megnyitójára.