Vágólapra másolva!
Vasárnap este véget ért az előrehozott parlamenti választások első napja Olaszországban, a szavazás hétfőn folytatódik. A választóknak arról kell dönteniük, hogy a jobboldalt irányító, korábbi kormányfő Silvio Berlusconi, vagy Róma egykori polgármestere, a baloldalt vezető Walter Veltroni kerüljön-e hatalomra. Egy olasz férfi tiltakozásul megette szavazócéduláját, egy másik pedig lefényképezte szavazólapját.
Vágólapra másolva!

Hétfőn folytatódnak a vasárnap megkezdődött olaszországi előrehozott parlamenti választások: 63 éven belül Olaszország 62-edik kormányát választják meg. A szavazóhelyiségeket reggel 8 órakor nyitották meg. Az olaszok két napig voksolhatnak: a szavazóhelyiségek vasárnap este tízkor zárnak, hogy hétfőn reggel hétkor újra kinyissanak. Az első részeredményekre hétfőn a délután három órás urnazárás után lehet számítani. Vasárnap a szavazásra jogosultak 62,5 százaléka ment el voksolni.

Romano Prodi kormányának januári összeomlása után a 47 millió szavazásra jogosult állampolgárnak arról kell döntenie, hogy a jobboldalt vezető Silvio Berlusconi kerüljön újra hatalomra, vagy pedig Róma korábbi főpolgármestere, a baloldalt irányító Walter Veltroni vegye át a kormányzást.

Az utoljára a választások előtt két héttel közzétett felmérések szerint a Berlusconi vezette Szabadság Népe párt 6-10 százalék vezetett a Walter Veltroni irányította Demokrata Párt előtt. Elképzelhető azonban, hogy Veltroninak azóta sikerült ledolgoznia hátrányát, a választók harmada ugyanis az utolsó napokra halasztotta döntését.

A BBC szerint a vasárnapi az első olyan olasz választás az utóbbi években, ami leginkább hasonlít egy igazi kétpárti megmérettetéshez. Berlusconi Szabadság Népe nevű szövetségében saját pártja, a Forza Italia, illetve Gianfranco Fini Nemzeti Szövetsége állt össze. Veltroni Demokrata Pártja ugyancsak szakított a korábbi gyakorlattal, amikor széles sok szereplőből álló pártszövetséget hoztak létre a balodalon is.

Szabálytalankodó szavazók

Választási anyagok megsemmisítése címén vádat emeltek az olasz hatóságok egy férfi ellen, aki megette a szavazócéduláját. A férfi, miközben összetépte és megette a papírt, hitványnak nevezte az összes olasz politikust és az olasz politikát általában, és közölte, hogy tettével a rendszer ellen tiltakozik.

Egy másik olasz férfit azért állítottak elő, mert a szigorú tiltás ellenére lefényképezte szavazócéduláját. A 28 éves állampolgárt a körzet választási bizottságának elnöke érte tetten. Az olasz kormány a maffia befolyása elleni védekezésül két hete hozta meg azt a rendeletet, amellyel kitiltotta a fényképezős mobiltelefonokat a szavazófülkékből. A már bejelölt szavazólapok lefényképezése ugyanis bevett gyakorlat azokban a régiókban, ahol a maffiának befolyása van a politikai életre. A fotómásolatot a bűnszervezetek kérik annak bizonyítékaként, hogy a szavazó betartotta ígéretét és valóban arra a politikusra adta voksát, akiben megállapodtak.