Talán már Kína eregeti a legtöbb káros gázt

Vágólapra másolva!
Már nem az Egyesült Államok, hanem Kína bocsátja ki a legtöbb üvegházhatást okozó gázt - állítják kaliforniai kutatók. A jelentés miatt lehetséges, hogy újra kell gondolni a gázkibocsátás visszaszorítására vonatkozó jelenlegi és tervezett megállapodásokat.
Vágólapra másolva!

A Kaliforniai Egyetem kutatói jövő hónapban teszik közzé jelentésüket, de a BBC már most beszámolt a főbb megállapításairól. A legfontosabb, hogy a kutatók szerint Kína bocsátja ki a legtöbb üvegházhatást okozó gázt. Korábban a szakértők az Egyesült Államokat tartották nyilván a legnagyobb szennyezőként.

A kaliforniai kutatók szerint Kína már 2006-2007-ben megelőzhette az USA-t a gázkibocsátás tekintetében. Figyelmeztetnek arra, ez azt jelenti, hogy jóval több gáz kerülhetett a légtérbe, mint amennyit a kiotói egyezménnyel sikerülhetett visszaszorítani.

A jelentés a kínai környezetvédelmi hivatal adataira támaszkodik, a kutatók azonban emlékeztetnek arra, lehet némi bizonytalanság abban, hogy Kína pontosan mikor vált vagy fog válni a legnagyobb szennyezővé, mert a legfrissebb adatok 2004-ből származnak.

Szakértők már régóta figyelmeztetnek arra, hogy a robbanásszerűen növekvő kínai gazdaság egyúttal a környezet súlyos szennyezésével jár együtt. Az új kutatás megállapításai azért is fontosak, mert azokat mindenképp figyelembe kell venni egy új nemzetközi gázkibocsátási megállapodás megkötésénél.