Ólmozott marihuánával mérgezik a lipcsei fiatalokat

Vágólapra másolva!
Ólommal szennyezett marihuánával mérgezik a fogyasztókat a német kábítószer kereskedők - állítja a The New York Times. A botrány Lipcsében robbant ki, ahol 29 mérgezéses esetet regisztráltak. Három német orvos publikációban bizonyította a mérgezést, míg egy tévécsatorna felmérése szerint az ország marihuána fogyasztóinak közel kétharmada szenved ólommérgezésben.
Vágólapra másolva!

Hasgörcs, hányinger, émelygés, vérszegénység, kimerültség - ez a jól ismert tünetegyüttes, amely egyértelműen ólommérgezésre utal. A német orvosok eddig mindezt csak tankönyvekből ismerték, ám az elmúlt néhány hónapban 29 lipcsei fiatal is ilyen tünetekkel jelentkezett a város kórházaiban - írja a The New York Times.

Az orvosi statisztikák szerint az ólommérgezés kifejezetten ritkának számít Németországban. Épp ezért figyeltek fel a gyakori lipcsei esetekre. A kórlapokból kiderült, hogy a betegek olyan 16 és 33 év közötti fiatalok - főleg egyetemisták és munkanélküliek - közül kerültek ki, aki aktívan dohányoztak, és rendszeresen fogyasztottak marihuánát. Az esetek dokumentációját három német orvos levél formájában is közzétette az amerikai The New England Journal of Medicine című orvosi hetilapban.

Az utcai anyag a sáros

A tanulmányból kiderült: a betegek véréből vett minták igazolták, az általuk fogyasztott marihuána volt erősen szennyezett. Hogy igazolják állításuk, az orvosok több lipcsei dílertől is vettek marihuánát. Az így megvásárolt drogból vett minták alapján bizonyították, hogy a város több pontján forgalomban lévő kábítószert ólommal szennyezték. A kutatók szerint a marihuána szívásakor a droggal kevert ólom is felolvadt, és így jutott be a tüdőn át a vérkeringésbe. Az esetről a hét elején a német sajtó is beszámolt. Az egyik tévétársaság pedig névtelen marihuána fogyasztók között végzett felmérést. Az általuk megvizsgált 145 személy közül 95 szervezetében találtak ólmot.

A rendőrség nyomozást kezdet az ügy kapcsán. Először azonban nem tudták kik és milyen céllal szennyezték a piacra dobott árut. A drogmegelőzéssel foglalkozó szakértők szerint egyszerű nyerészkedésről van szó. A drogterjesztők - egy 10 százalékos szennyezési aránnyal - egy kilogramm marihuánán közel 925 eurót (240 ezer forintot) nyerhettek.

A német hatóságok - miután kiderült, hogy a dílerek ólommal keverik az utcára kerülő drogot - tájékoztatták a marihuánát használó fiatalokat a rájuk leselkedő veszélyről. A már ólommérgezésben szenvedőkre pedig gyógyszeres kúra és teljes rehabilitáció vár. A gyógyszeres kezelés azonban évekig is eltarthat, hiszen az ólom igen nehezen ürül ki a szervezetből, legfőképp a csontokból.

Németországban a marihuána illegális, de sok tartományban megtűrt a fogyasztás. A Zöldek ifjúsági szervezete a teljes legalizálást követeli, és évek óta a dekriminalizációról tárgyal, miközben a hatóságok a visszaeső drogfogyasztókat rehabilitációs programra kötelezik.