Újabb fontos székbe ül Putyin

Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin távozó elnök lett az orosz képviselőház legnagyobb frakciójával rendelkező Egységes Oroszország elnöke. Ez azt jelenti, hogy Putyin ugyan az államfői széket otthagyja, de a kormányfőség mellett újabb befolyásos posztot szerzett.
Vágólapra másolva!

Az Egységes Oroszország párt IX. kongresszusának második napján a távozó államfő, Vlagyimir Putyin elvállalta a szervezet elnöki tisztségét.

Mivel Putyin korábban elvállalta a kormányfői tisztséget, pártelnöki posztjával teljesen átalakul az oroszországi hatalmi struktúra. Eddig minden hatalom az államfő kezében volt, ám most a miniszterelnök vezeti majd a képviselőházban (Állami Duma) kétharmados többséggel rendelkező legnagyobb pártot, és ezzel ellenőrzése alatt tartja a képviselőházat is - mutattak rá orosz elemzők az MTI szerint.

Oroszországban március 2-án tartottak elnökválasztást, amelyen a várakozásoknak megfelelően Dmitrij Medvegyev korábbi miniszterelnök-helyettes nyert. Győzelme nem volt meglepetés, miután Putyin is őt támogatta.

A választási kampány tisztaságát sokan megkérdőjelezték, mondván, hogy az állami befolyás alatt lévő média elfogultan viselkedett, egy ellenzéki jelöltet, a nyugatbarát Mihail Kaszjanovot pedig nem is engedték elindulni.

A május elején hivatalba lépő Medvegyev jelezte, hogy nem kíván csatlakozni az Egységes Oroszországhoz, mert az szerinte túl korai lenne. Putyin helyeselve fogadta a döntést, mondván, hogy nem szerencsés, ha az államfő pártvezető is egyben. "A kormányfő esetében viszont teljesen természetes, hogy egy pártot is irányít" - tette hozzá a távozó elnök, utalva saját helyzetére.