Újra elítélnének egy náci háborús bűnöst

Vágólapra másolva!
Vádat emeltek egy 86 éves náci háborús bűnös ellen, miután évtizedekig tartó jogi procedúrával sem tudták elérni, hogy végrehajtsák rajta az eredeti, 1949-ben meghozott ítéletet. Ügyvédje szerint először meg kell vizsgálni védencének szellemi, fizikai állapotát, hogy egyáltalán alkalmas-e a tárgyalásra.
Vágólapra másolva!

Vádat emeltek Németországban egy náci háborús bűnös ellen. A 86 éves férfi Németországban él, de Hollandiában követte el a terhére rótt bűnöket - erősítette meg Ulrich Mass dortmundi ügyész szerdán. A holland apától és német anyától született Heinrich Boere tagja volt a Waffen-SS egyik halálosztagának, amely főleg holland önkéntesekből állt. A Silbertanne, magyarul Ezüstfenyő nevet viselő csoportnak az volt a feladata, hogy a nácik ellen elkövetett támadásokért bosszúból öljön meg hollandokat.

Holland bírósági dokumentumok szerint az osztag összesen 54 embert ölt meg, és Boere legalább három gyilkosságban vett részt. Kedden emeltek vádat Boere ellen, azt egyelőre nem tudni, hogy mikor állítják bíróság elé az idős férfit, aki az Aachen közelében fekvő Eschweilerben él. Ügyvédje, Gordon Christiansen nem volt hajlandó kommentálni a vádakat, amíg nem látta a hivatalos iratokat. Annyi közölt csak, hogy első lépésként védence fizikai és szellemi állapotának kivizsgálását fogja kérni annak megállapítására, hogy alkalmas-e a bírósági tárgyalás figyelemmel kísérésére.

Hollandiában 1949 októberében háromszoros gyilkosság vádjában bűnösnek találták és halálra ítélték Boerét, aki azonban már két évvel korábban, 1947 júniusában elmenekült Németországba. A halálbüntetést később életfogytiglani büntetésre változtatták. Hollandia kérte a kiadatását 1983-ban, de Németország elutasította a kérelmet, mert az akkori törvények alapján német állampolgárságú személyeket tilos volt kiadni. 2000 után is folytatódott a jogi hercehurca annak érdekében, hogy a férfi letöltse büntetését, de sikertelenül.

A Simon Wiesenthal központ adatai szerint 2007. április 1-jén világszerte még több mint ezer olyan lezáratlan esetet tartottak számon, mint Boere ügye.