Vágólapra másolva!
XVI. Benedek pápa túlélők, áldozatok hozzátartozói és mentőmunkások társaságában imát mondott azon a helyen, ahol egykor a Világkereskedelmi Központ magasodott. A katolikus egyházfő megáldotta a Ground Zerót.
Vágólapra másolva!

XVI. Benedek pápa ellátogatott a 2001. szeptember 11-i terrortámadások helyszínére New Yorkban vasárnap reggel, első tengerentúli zarándoklatán. A római katolikus egyház feje a szűk körű megemlékezésre 15 hozzátartozót, 4 túlélőt és 4 mentőmunkást hívott meg. Az áldozatokon kívül azok családjaiért, New York városáért és a terroristákért is imát mondott. A szertartáson részt vett Edward Egan New York-i bíboros, Michael Bloomberg polgármester, valamint David Paterson és Jon Corzine, New York, illetve New Jersey állam kormányzója.

Az ikertornyok ellen elkövetett merényletben több mint 2700-an meghaltak. Az épületek helyén levő kráterbe egy építkezési rámpán autózott le pápamobilján XVI. Benedek, aki térdepelve elmondott imája végén gyertyát gyújtott, szentelt vízzel meghintve megáldotta a helyet, majd békéért, reményért és gyógyulásért könyörgött. Külön imádkozott azoknak a mentőmunkásoknak az egészségéért, akik a merénylet után mérgező anyagokat lélegeztek be.

A dél-manhattani helyszínen - ahol a város egy új 102 emeletes felhőkarcolót és emlékművet emel - a pápa arra kérte Istent: térítse szeretetre azokat, akiknek a szívét és eszét gyűlölet tölti meg. Beszédében megemlékezett a Pentagon elleni 9/11-es merénylet áldozatairól, valamint azokról, akik a Pennsylvaniában lezuhant, szintén eltérített United Flight 93-as repülőgép fedélzetén haltak meg.

Hatnapos amerikai látogatásának utolsó napján, vasárnap a pápa kora délután misét pontifikál a Yankee stadionban, várhatóan 50 ezres tömeg előtt. VI. Pál 1965-ös és II. János Pál 1979-es szertartása után ő lesz a harmadik pápa, aki misét tart a stadionban.