Az izraeli hadsereg vizsgálja az Reuters-operatőr halálát

Vágólapra másolva!
Az izraeli hadsereg vasárnap közölte, hogy vizsgálatot indított a Reuters brit hírügynökség operatőrének halála ügyében, hogy kiderítsék, miért nyitott tüzet a héten az egyik izraeli harckocsi, az újságíró és öt másik palesztin halálát okozva.
Vágólapra másolva!

Négy nappal azután, hogy a 23 éves Fadel Sanaát találat érte, a Reuters köszönetet mondott a vizsgálatot sürgető kérésére adott válaszért.

Mark Thompson, a hírügynökség közel-keleti ügyvezető igazgatója közölte: "Üdvözöljük a vizsgálatot, és felszólítjuk az izraeli hadsereget, hogy a lehető leggyorsabban közölje velünk az eredményt".

A Reuters közlése szerint a 23 éves Fadel Sanaa múlt szerdán a Gázai övezetben kiszállt TV feliratú gépkocsijából, hogy lefilmezzen egy tőle több száz méterre lévő harckocsit, amely részt vett a gázai övezeti műveletekben. A halál előtt néhány másodperccel készített felvételen látni, amint a harckocsi tüzet nyit.

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet közel-keleti igazgatója, Joe Stork vasárnap kiadott közleményében kétségbe vonja az izraeli katonák eljárását.

"Az izraeli katonák a lövés előtt nem győződtek meg, hogy katonai célpontot vesznek-e célba és vannak arra utaló jelek, hogy az újságírókat célozták meg" - áll a közleményben, amely szerint palesztin harci tevékenység nem volt a térségben az incidens idején.

Az izraeli hadsereg szóvivője ezt cáfolta, és közölte, hogy a hadsereg vizsgálatot indított az ügyben.

A bécsi székhelyű Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) pénteken elítélte a Reuters operatőrének lelövését és független vizsgálatot szorgalmazott az incidens ügyében.