Nők jogain tipor a szaúdi férfiuralom

Vágólapra másolva!
Örök életükre kiskorúnak tekintik a nőket Szaúd-Arábiában, ha jogaikról van szó. Kötelességeik és büntethetőségük tekintetében azonban nincs kiskorúság - állapítja meg a Human Rights Watch, amely első alkalommal folytatott tényfeltáró vizsgálatot Szaúd-Arábiában.
Vágólapra másolva!

A nemek szigorú elkülönítése és a nők felett kötelezően gyakorolt férfifelügyelet miatt Szaúd-Arábiában nem érvényesülnek a nők alapvető jogai - állítja a Human Rights Watch. A jogvédők hétfőn közzétett jelentése szerint a nőknek szinte mindenhez engedélyt kell kérniük felügyelőjüktől - aki férjük, apjuk, sőt akár fiuk is lehet -, legyen szó munkavállalásról, utazásról, tanulásról, házasságról, sőt akár orvosi kezelésről is. A HRW több mint száz nőt interjúvolt meg első szaúd-arábiai tényfeltáró vizsgálata során.

"A szaúdi kormány feláldozza az alapvető emberi jogokat a férfiuralom fenntartása érdekében. A szaúdi nőknek nem lesz könnyebb egészen addig, amíg a kormány nem vet véget elhibázott politikájának, amely a jogtiprásokhoz vezet" - közölte Farida Deif, a HRW közel-keleti kutatója. Deif szerint döbbenetes, hogy miközben a felnőtt nőktől megtagadják, hogy szabadon dönhessenek a saját magukat érintő kérdésekben, addig ha felelősségre vonásról van szó, akkor nincs alsó korhatár velük kapcsolatban.

Az 50 oldalas jelentés szerint a nőket úgy kezelik, mintha kiskorúak lennének, akiknek nincs joguk rendelkezni saját vagy gyernmekeik életével kapcsolatban. A nők nem nyithatnak bankszámlát gyermekeiknek, de nem irathatják be őket iskolába, nem kérhetik el bizonyítványaikat, és nem vihetik el őket sehova apjuk engedélye nélkül. A nők nem léphetnek be kormányzati hivatalokba, ha azoknak nincsen női részlegük, a munkáltatóknak pedig, aki női munkaerőt akarnak alkalmazni, elkülönített irodákat kell kialakítaniuk a nők számára.

Az elkülönítés miatt a nőket hátrányos megkülönböztetés éri mind szavazáskor, mind munkavállaláskor, mind az oktatásban. A kormány hiába vezetett be reformokat - például már enegedélyezik, hogy 45 éven felül kísérő nélkül is utazhassanak - az újításokat nem vezetik be a gyakorlatban. Sok repülőtéren például még mindig egy felügyelőjük által írt írásos engedélyt követelnek tőlük. A felügyelőktől ráadásul lehetetlen megszabadulni, még akkor sem lehet, ha erőszakosak a rájuk bízott nővel szemben, így a szaúdi nők teljesen kiszolgáltatottak a családon belüli erőszaknak.

A HRW szerint azzal, hogy a kormány nem képes véget vetni a diszkriminatív gyakorlatnak, nem képes garantálni tanuláshoz, munkavállaláshoz, szabad mozgáshoz, egészséghez, illetve házasságon belüli egyenlőséghez fűződő jogaikat. Szaúd-Arábia nem csak a nemzetközi előírásokat sérti, hanem vét a nők egyenlőségét és jogi képességét hirdető iszlám hagyományok ellen is - állítják a jogvédők.