Izrael lemondana a Golan-fennsíkról

Vágólapra másolva!
Szíriai sajtóértesülés szerint Izrael felajánlotta a Golan-fennsík visszaadását a békéért cserébe. A hírt egy szíriai miniszter is megerősítette, Izrael még nem reagált a bejelentésre.
Vágólapra másolva!

A szerdán, két független publikációban is közölt hír szerint Izrael a török miniszterelnök közvetítésével ilyen értelmű üzenetet küldött Damaszkusznak. Eleinte szíriai hivatalos források nem erősítették meg a jelentést, de azt mondták, hogy egy ilyen üzenet a haladás jele lenne, miután a hivatalos béketárgyalások több éve megszakadtak.

Később, szerda este megszólalt a kormány egyik tagja, Buszaina Saában, aki az al-Dzsazíra arab hírtelevíziónak elmondta, hogy "Olmert kész a békére Szíriával a nemzetközi feltételek alapján, a Golan-fennsík teljes visszaadása alapján". A miniszter asszony azt is megerősítette, hogy az erről szóló üzenetet Törökország közvetítette.

A hír azután röppent fel, hogy a szíriai elnök és az izraeli kormányfő közölte: országaik üzenetet váltottak. Ehud Olmert izraeli kormányfő a múlt héten azt mondta erről izraeli újságíróknak, hogy az üzenetekben azt tisztázták, hogy a két fél mit várhat a békeszerződéstől.

Az izraeli ajánlatról az al-Vatan szíriai napilap és a Champress szíriai internetes oldal adott először hírt. A lap független, de jó kapcsolatai vannak a damaszkuszi kormánnyal. A Champres "diplomáciai forrásokra", az al-Vatan "tájékozott forrásokra" hivatkozott. Mindkettő szerint Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök kedden tájékoztatta Damaszkuszt, hogy megkapta Olmert beleegyezését a teljes kivonulásba a Golanról, cserébe a békeszerződésért Szíriával.