Iraki kurdokat támadott a török hadsereg

Vágólapra másolva!
A török légierő és tüzérség pénteken és szombat hajnalban több hullámban támadta az Észak-Irakban működő kurd lázadók állásait - jelentette be a török hadsereg. Valamennyi török gép sértetlenül tért vissza bázisára.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a támadások célpontjai Zap, Avaszin-Bajszan és Hakurk Törökországgal határos észak-iraki tartományok voltak, ahol a török hatóságok mintegy 2000 kurd fegyverest sejtenek. A török parlament tavaly októberben hatalmazta fel a kormányt, hogy egy éven át katonai akciókat hajtson végre az ország határain túl fekvő területek ellen.

Az Ankara, az Európai Unió és az Egyesült Államok által egyaránt terrorista szervezetnek tekintett Kurdisztáni Munkáspárt (PKK), amely 1984 óta harcol a kurd többségű délkeleti török területek autonómiájáért, Észak-Irakot használja kiindulási bázisként törökországi célpontok elleni támadásaihoz. A PKK szóvivője szerint a szervezet olyan információk birtokába jutott, amelyek szerint Törökország újabb szárazföldi offenzívát készít elő csapatösszevonásokkal. A kurd fegyveresek azonban "készen állnak a válaszra mindennemű török agresszióval szemben" - tette hozzá.