Huszonnégy évig tartotta pincében lányát egy osztrák férfi

Vágólapra másolva!
Huszonnégy éven át tartotta fogva saját lányát egy osztrák férfi. A nagypapakorú Josef F. nagy valószínűséggel éveken keresztül vérfertőző viszonyt is folytatott az ablaktalan pincébe zárt lánnyal. A hatóságok szerint akár hat vagy hét gyerekük is születhetett, akik közül hármat eddig soha nem engedett ki a rejtett tömlöcből. A most 73 éves férfi felesége eközben mit sem sejtett az egészről, pedig a másik három gyerek nevelésében ő is részt vett.
Vágólapra másolva!

Huszonnégy éven át tartotta pincébe bezárva a lányát egy idős osztrák férfi a rendőrség gyanúja szerint, és nem kizárt, hogy vérfertőző viszonyt is folytatott vele. Az ORF osztrák rádió úgy tudja, hogy a most negyvenkét éves nőnek négy gyereke is született az apjától. A tartományi bűnügyi rendőrség vezetője, Franz Polzer ezredes sajtóértekezletén ugyanakkor nem tartotta kizártnak, hogy a most negyvenkét éves nőnek hat gyereke is született. Egyiküket, egy tizenkilenc éves, súlyosan beteg lányt az alsó-ausztriai Amstetten kórházában ápolják, napok óta életveszélyes állapotban van.

A nő jelenleg pszichológiai kezelés alatt áll, de súlyos bűncselekménnyel vádolta az apját. Bevallotta, először tizenegy éves korában molesztálta, és tizennyolc éves volt, amikor megkötözte és bezárta amstetteni házuk pincéjébe az apa. A bűnügyi osztály vezetője hitelt érdemlőnek nevezte a vallomást. A rendőrök szerint a nő csak azt követően volt hajlandó beszélni, hogy kikötötte, soha többé nem kerül kapcsolatba apjával, és a gyerekeit gondozni fogják.

Először láttak természtes fényt

A feltételezett vérfertőző viszonyból született gyerekek öt és húsz év közöttiek, három fiú, három lány. Született egy hetedik is - egy ikerpár egyik tagja -, de háromnapos korában meghalt. Josef F. állítólag elégette holttestét. A bezárt nő a föld alatti zugban hozta őket világra. Születési dokumentum nem készült róluk, anyakönyvileg nem léteztek, csak arról a háromról, akiket a nagyszülők vettek magukhoz, és iskolába is járatták őket.

A többiek a tömlöcben éltek az anyjukkal, borzalmas körülmények között. Kizárólag Josef F.-fel érintkeztek, ő adott enni-inni nekik, és látta el őket ruhával. Írni-olvasni nem tudnak, beszélni Elisabethtől tanultak. Súlyos testi, lelki és szellemi károsodás érhette őket. Természetes fényt csak a hétvégén láttak először.

A rendőrség szerint a férfi felesége nem gyanított az egészből semmit, tudomásul vette a lányuk eltűnését, és a három gyerek adoptálását is. Róluk a férfi azt állította, hogy az elcsatangolt lányuk hagyta őket a kapunál, rájuk bízva a felnevelésüket. Még egy írásos üzenetet is mutatott, amelyben a lányuk azt kéri, törődjenek a gyerekekkel, mert ő nem tud. Azt, hogy az anyjának sejtelme sem lehetett a létükről, a bezárt Elisabeth is megerősítette.

Rejtett bejárat, embermagasságú gaz

A pincét csak a férfi közelíthette meg, folyton átépítette a bejáratot, hogy ne lehessen megtalálni. A házban felnőtt három gyereknek sem volt fogalma a tömlöcről. A rendőrség először nem mert behatolni a föld alatti zugba, mert attól tartott, hogy esetleg robbanószerrel körül van bástyázva. A házat elhanyagolt állapotban találták, a kertben embermagasságig ért a gaz.

A hatóságok széles körű nyomozást indítottak az eset felgöngyölítésére, egyebek között DNS-vizsgálatot is végeznek, hogy egyértelmű bizonyítékot szerezzenek az állítólagos vérfertőzésről. A gyanúsított nem volt hajlandó megszólalni őrizetbe vétele után, de az ezredes vasárnap délutáni sajtóértekezletén az mondta: már az eddig begyűjtött nyomok alapján is valószínűleg tűnik, hogy nemi kapcsolatot tartott fenn a lányával.

Csonttá soványodott

A feltételezett bűnesetre azt követően derült fény, hogy az egyik lányt, a 19 éves Kerstin F-t bevitték a helyi kórházba. A súlyosan beteg, csonttá soványodott lány kezelőorvosai keresni kezdték anyját, akit akkor még eltűntként tartottak nyilván. Az apa állítólag ekkor engedte ki a tömlöcből a lányát és két további fiúgyereket. Feleségének azt mondta, lányuk úgy döntött, hogy hazatér. Azt egyelőre nem tudni, a rendőrség hogy szerzett tudomást az ügyről.

Forrás: MTI
A kert felől

Az anya valamikor Amstettenben dolgozott pincérnőként, de huszonnégy évvel ezelőtt egyszerűen eltűnt: azóta semmit sem tudtak róla. A hatóságok egy idő után arra gondoltak, hogy valószínűleg egy szekta kaparintotta a karmai közé. Még az Interpollal is kerestették, mindhiába.

Az eset némileg hasonló Natascha Kampuschéhoz, akit tízévesen 1998. március 2-án rabolt el egy férfi - Wolfgang Priklopil -, és tartotta nyolc és fél éven át bezárva egy ablaktalan, föld alatti helyiségben az osztrák főváros zöldövezetében, úszómedencés házában. A lánynak 2006. augusztus 23-án sikerült megszöknie, amikor a férfi figyelmét elvonta egy mobilhívás. Elrablója még aznap öngyilkosságot követett el.