Szennyezett ukrán étolaj került öt uniós tagállamba

Vágólapra másolva!
Szénhidrogénnel szennyezett ukrán étolaj került öt EU tagországba. A 2500 tonna termék Franciaországon keresztül érkezett az unióba. Az olajban szennyezőanyag található ugyan, de emberi fogyasztásra eddig nem találták veszélyesnek. Az EU egyelőre szünetelteti a termék importját.
Vágólapra másolva!

Szénhidrogénnel szennyezett ukrán étolaj került európai uniós országok üzemeibe, de az emberi egészségre az első vizsgálatok szerint nem jelent veszélyt. Az Európai Bizottság és tagországi illetékesek közlése szerint egyelőre egyetlen hajószállítmányról - 2500 tonna - van szó, amely még továbbfeldolgozást igénylő napraforgóolajjal Franciaországon keresztül érkezett az unióba. A termék még sehol nem került a piacokra, mert a szennyezést a továbbfeldolgozás előtt észrevették.

Eddig öt tagállam: Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Nagy-Britannia és Hollandia jelezte, hogy bekerült az országba a szóban forgó termék. Más tagállamtól nem érkezett ilyen jellegű bejelentés Brüsszelbe - erősítette meg az MTI-nek egy bizottsági szóvivő vasárnap. Az olajban szénhidrogén eredetű szennyezőanyag található ugyan, de emberi fogyasztásra eddig nem találták veszélyesnek. Az EU egyelőre szünetelteti a termék importját.

Ukrajna hivatalosan egyelőre nem reagált a hírre. Az uniós hatóságok várhatóan hétfőn veszik fel a kapcsolatot kijevi partnereikkel.