Elvették állampolgárságát egy francia melegtől

Vágólapra másolva!
Melegházassága miatt fosztottak meg francia állampolgárságától egy férfit - írja a Le Parisien. A döntést azzal indokolták, hogy Franciaország nem ismeri el a homoszexuálisok házasságát. Egy 1985-ben létrejött megállapodás értelmében ugyanakkor ez alól a házasság kivételt képez, ezért a férfi szeretné, ha ez a törvény a melegekre is vonatkozna.
Vágólapra másolva!

A francia hatóságok megfosztottak egy Hollandiában élő francia férfit állampolgárságától, miután az egy holland férfival kötött házassága után felvette házastársa állampolgárságát - írja pénteki számában a fővárosi Le Parisien nevű napilap, amely szerint a döntést azzal indokolták, hogy Franciaország nem ismeri el a homoszexuálisok házasságát.

"Úgy érzem magam, mint egy illegális bevándorló" - jelentette ki a 37 éves férfi, aki szeretné megtartani francia állampolgárságát. Frédéric Minvielle szerint ez elvi kérdés, hiszen franciának született, és egész családja Franciaországban él. "Úgy érzem, kivetett magából a saját hazám" - mondta a Le Parisien című párizsi napilapban pénteken megjelent interjúban.

Frédéric Minvielle vállalkozó 2002 óta él Hollandiában, ahol 2003 decemberében kötött házasságot holland élettársával. A holland állampolgárságot a házasság elismeréseként 2006-ban kapta meg. Franciaország akkor figyelt fel az esetre, amikor a férfi 2006-ban jelentkezett az amszterdami konzulátuson, hogy szavazzon a következő évi franciaországi elnökválasztáson.

A Franciaország és Hollandia között 1985-ben létrejött megállapodás értelmében, amennyiben az egyik ország állampolgára felveszi a másikét, automatikusan elveszti eredeti állampolgárságát. Ez alól kivételt képez a házasság, illetve az, ha az illető külön kifejezi azt a szándékát, hogy eredeti állampolgárságát is meg kívánja tartani.

Precedenst teremthet

Minvielle egy évvel ezelőtt szavazhatott az elnökválasztáson, de tavaly decemberben visszahívták a konzulátusra, és közölték vele, hogy megfosztották állampolgárságától azzal az indokkal, hogy Franciaország nem ismeri el a homoszexuálisok házasságát. Kérték, hogy adja le útlevelét és személyi igazolványát, de ezt ő visszautasította.

A férfi fellebbezett a döntés ellen, és törvénymódosítást sürget Franciaországban. Arra hívta fel a figyelmet a France Info hírrádiónak adott interjúban, hogy esete precedenst teremt, ugyanis a hazájával szomszédos országok - Hollandia mellett Belgium és Spanyolország -, valamint más európai államok, nevezetesen Dánia, Svédország és Finnország is elismeri már a homoszexuálisok házasságát, így hozzá hasonló helyzetbe kerülhetnek más franciák is.