Kémkedési botrányba keveredett a Hezbollah

Vágólapra másolva!
A libanoni kormány szerint a radikális síita Hezbollah megfigyelte, és lefilmezte a bejrúti repülőtéren le és felszálló gépeket, amellyel egy valószínűsíthető merényletet szeretett volna előkészíteni valamelyik prominens kormányzati személy ellen. A Hezbollah szerint a vádak nevetségesek, és a kormányzat ezzel csak az új államfő személyével kapcsolatos politikai megegyezést hátráltatja - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

Kellemetlen kémkedési botrányra derült fény Libanonban - állítja a BBC, amely szerint a radikális síita mozgalom, a Hezbollah állítólag megfigyelte, és lefilmezte a bejrúti repülőtérre le és felszálló repülőgépeket. A libanoni kormány vezetői ezért úgy vélik, a Hezbollah terrorista támadásokat tervez az ország ellen. A síita mozgalom szóvivője tagadta a libanoni állításokat, és egyszerű rémhírterjesztésnek nevezte Bejrút vádjait.

A vád szerint - amely állítólag a legmagasabb kormánykörökből származik - a Hezbollah egy távirányítással működő kamerát helyezett el egy, a bejrúti repülőtér kifutópályájával szemben található konténerpark területén. A kormány állításait igazolandó, az an-Nahar nevű libanoni lap közzétett egy dokumentumot, amely a bejrúti katonai hírszerzés jelentését tartalmazta. Ebből állítólag az derült ki, hogy a kamerát minden kétséget kizárólag április utolsó hetében szerelték fel, majd három civil ruhás személy eltávolította, mielőtt azt lefoglalhatták volna.

Az állítólagos megfigyelést végző kamerát a BBC szerint azért hozhatták kapcsolatba a radikális síita mozgalommal, mert a libanoni főváros azon részét éppen a Hezbollah milicistái tartják ellenőrzésük alatt. A libanoni kormány szerint a Hezbollah a megfigyelésekkel egy valószínűsíthető merényletet szeretett volna előkészíteni valamelyik prominens kormányzati személy ellen.

Nem egyeznek

A Hezbollah szerint ugyanakkor a vádak nevetségesek, és egyszerű rémhírterjesztésről lehet szó. A szervezet szóvivője elmondta: a gyanúsítgatások mögött az Egyesült Államok, és egyes Izraelben működő csoportok állnak. A mozgalom vezetői szerint a vádaskodás hátterében egyszerű politikai alkuk húzódnak, amelyek hátráltatják az egyes politikai erők közötti megegyezést, és tudatosan megfélemlítik az arab és más országokból érkező turistákat.

A síita szervezet szerint a jelenlegi kormányzat nem törekszik a megegyezésre, hanem ilyen és ehhez hasonló vádakkal próbálja elterelni a figyelmet az országban uralkodó politikai zűrzavarról. Libanonban ugyanis tavaly november vége óta nincs államfő, Emile Lahud távozását követően a parlamenti pártok immár nyolc hónapja nem egyeznek az új elnök személyéről.

Az Arab Liga főtitkára, Amr Moussa már többször járt Libanonban, hogy közvetítsen a parlamenti erők között, és meggyőzze őket: egyezzenek meg az új államfő személyéről. A volt egyiptomi külügyminiszter azonban mindeddig hiába próbálkozott, megegyezés egy alkalommal sem született.