Jövő héttől ingyen lesz az EU-vízum a szerbeknek

Vágólapra másolva!
A jövő héttől ingyenesen kaphatnak vízumot az uniós tagországokba igyekvő szerb állampolgárok. Az ezt bejelentő szerb külügyminiszter szerint az év végéig vízummentes lehet az utazás. A könnyítést a kedden aláírt uniós társulási szerződés teszi lehetővé, ám a megállapodást Vojislav Kostunica ügyvezető államfő a május 11-i előrehozott választások után felbontaná.
Vágólapra másolva!

Ingyenes lesz a jövő héttől az Európai Unió tagországaiba szóló vízum Szerbia állampolgárai számára - jelentette be Vuk Jeremic szerb külügyminiszter. A politikus szerint még az év végéig eltörlik a vízumot. Jeremic ezt egy nisi televíziós műsorban jelentette be a hétvégén. "Az első lépés a vízummentes utazási rend felé, amely az év végéig lép életbe" - mondta.

Az EU április 29-én írta alá Szerbiával a majdani EU-tagság előfeltételének számító stabilizációs és társulási megállapodást. Ez azonban csak azután léphet hatályba, hogy Belgrád teljes mértékben együttműködik a délszláv háború bűncselekmények ügyében eljáró hágai nemzetközi törvényszékkel. A szerződés aláírásáról nem volt egyetértés a szerb kormányon belül. A szerződést Bozidar Djelic miniszterelnök-helyettes írta alá, aki Boris Tadic államfő pártjának tagja, később azonban Vojislav Kostunica ügyvezető miniszterelnök közölte, hogy a május 11-i választások után megsemmisítik azt. Kostunica szerint a megállapodással Belgrád gyakorlatilag elfogadta Koszovó függetlenségét.

Jeremic szerint azonban Szerbia már visszafordíthatatlan erről az útról, hacsak május 11-én nem szakítják meg a folyamatot. A szerződés aláírásával Szerbia semmit se vesztett, viszont cserébe jólétet kap, és lehetőséget a szuverenitás, a területi egység és a nemzeti érdekek védelmére - mondta. Jeremic közölte, akik arról beszélnek, hogy az EU-nak nyilatkoznia kell arról, hogy Koszovó Szerbia része vagy sem, azok visszaélnek a nép érzelmeivel, mert szerinte köztudott, hogy az EU mélyen megosztott ebben a kérdésben. Aki így teszi fel a kérdést, az azt akarja, hogy Szerbia tartósan eltávolodjon az EU-tól - mondta.