Magyar betörőbandát fogtak az osztrákok

Vágólapra másolva!
Közel száz betörés írható annak a magyar bűnbandának a számlájára, amelyet most számolt fel az osztrák rendőrség. A színesfémtől a quadig mindent vittek, ami mozdítható, összesen 800 ezer eurós kárt okozva. Eközben két osztrákot őrizetbe vettek Halásziban, mert vadkendert találtak a házukban.
Vágólapra másolva!

A felső-ausztriai rendőrök felszámoltak egy magyar bandát, amelynek tagjai összesen 86 betörést hajtottak végre az alpesi ország különböző tartományaiban. Az általuk okozott kár csaknem nyolcszázezer euróra rúg. Az ügyben összesen kilenc állás nélküli fiatalembert vettek őrizetbe.

A banda Felső-Ausztriában, Karintiában, Stájerországban, Alsó-Ausztriában, Burgenlandban és Bécsben volt különösen aktív. Az ellenük folyó nyomozás tavaly novemberben hozta meg az első eredményét, amikor Enns közelében, az A1-es autópályán a rendőrség feltartóztatott egy kocsit és egy teherszállítót. Az utóbbiban egy tonna, lopásból származó színesfémet és két darab négykerekű motorkerékpárt találtak. Az őrizetbe vett öt magyarról később kiderült, hogy huszonegy betörést követtek el. Az általuk zsákmányolt tárgyak között szép számban akadtak motoros fűrészek, fúrókalapácsok és mopedek.

A folytatódó nyomozás idén márciusban további négy magyar lefüleléséhez vezetett. Őket ugyancsak szállítás közben érték tetten, lopott kábeldobok társaságában. Kettőjüket csak arra a bűncselekményre szerződtették, a másik kettő azonban bevallotta, hogy 13 további betörésben is részt vett. Elsősorban vállalati telephelyeket és raktárépületeket szemeltek ki, ahonnan főleg értékes munkaeszközöket vittek el.

Az egyikükre további 52 bűncselekményt sikerült az osztrák hatóságoknak rábizonyítaniuk. Feltételezett tettestársait, akik a betörésekben együttműködtek vele, nemzetközi elfogatóparancs alapján Magyarországon tartóztatták le. A felső-ausztriai rendőrök még nem zárták le a nyomozást, szeretnének mindenekelőtt az orgazdák nyomára jutni.

Két osztrák őrizetben Halásziban

Két osztrák állampolgárt - egy nőt és egy férfit - vett őrizetbe a rendőrség kábítószerrel történő visszaélés gyanúja miatt kedden a Győr-Moson-Sopron megyei Halásziban - közölte Kálmán Gabriella, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. Kálmán szerint az osztrákok kétszintes családi házat béreltek a szigetközi településen. A felső szint egyik szobáját nagyüzemi vadkendertermesztésre alkalmas speciális eszközökkel, öntöző -és szellőz berendezésekkel rendezték be.

A szoba ajtaját alig lehetett kinyitni, annyira tele volt zsúfolva a növényekkel. A legkisebbek 40 centiméteresek voltak, a termetesek a másfél méteres magasságot is elérték. A rendőrök mintegy 100-130 tő vadkendert foglaltak le, ami nagy mennyiségű kábítószer-termesztésre és -értékesítésre enged következtetni - közölte a sajtóügyeletes.