Kiadták Szaddám Huszein börtönnaplójának részleteit

Vágólapra másolva!
Az al-Hajat című arab napilap egy portré mellékleteként kiadta a volt iraki diktátor, Szaddám Huszein börtönnaplójának egyes részleteit. A kézzel írt feljegyzésekből kiderült: Huszein veszélyesebbnek látta Iránt, mint Izraelt, és betegesen félt a HIV-vírustól - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

Egy arab nyelvű újság kiadta a volt iraki diktátor, Szaddám Huszein börtönnaplójának egyes részleteit - írja a BBC. Az al-Hajat című napilap által közzétett naplórészletek egy Huszeinről szóló hosszabb portré mellékleteként jelentek meg. A Londonban kiadott nemzetközi arab újság információi szerint a volt iraki diktátor kézzel írt memoárja öt kötetből áll.

A feljegyzések hangvételéből kiderül, hogy Huszein még börtönévei alatt is az ország vezetőjének gondolta magát, és egészen kivégzéséig meg volt győződve arról: ő Irak történetének legmeghatározóbb vezetője. Az al-Hajat szerint naplóbejegyzéseiben magát minden esetben a "Szaddám Huszein, az iraki nép elnöke és a fegyveres erők parancsnoka" megnevezéssel illette.

Huszein gyakran idézett a Koránból, és előszeretettel írt verseket egy, a naplóban meg nem nevezett nőnek. Irak politikai perspektíváiról szólva - amelyet az ellene indított büntetőtárgyalás során is hangsúlyozott - többször hangot adott félelmeinek. A volt diktátor szerint ugyanis országa számára sokkal nagyobb veszélyt jelentenek a közel-keleti muszlim államok - elsősorban Irán -, mint Izrael. Huszein ezért gyakran írta: az irakiaknak összefogásra van szükségük, hogy kiűzzék a megszálló amerikaiakat, és megvédjék magukat a külső támadásokkal szemben. Több bejegyzésben aggódik saját egészségéért: úgy vélte ugyanis, hogy börtönévei alatt a rá felügyelő amerikai őröktől elkaphatta a HIV-vírust.

Szaddám Huszeint 2003. december 13-án fogta el az amerikai hadsereg. A BBC szerint naplófeljegyzéseit egészen 2006. december 31-én végrehajtott kivégzéséig írta.