Letartóztatták az al-Kaida iraki vezetőjét

Vágólapra másolva!
Letartóztatták az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki szárnyának a vezetőjét. A bagdadi védelmi minisztérium egyik szóvivője közölte, hogy Abu Ajjub al-Maszrit (másik nevén: Abu Hamza al-Muhadzsirt) az ország északi részén lévő Moszul városában fogták el, de az akció időpontját nem árulta el.
Vágólapra másolva!

Az Irakban állomásozó amerikai haderő illetékesei egyelőre nem fűztek megjegyzést a letartóztatás híréhez, amelyről beszámolt az iraki állami televízió és a dubaji székhelyű az al-Arabíja hírtévé is.

Az egyiptomi születésű Maszri a jordániai származású Abu Muszab az-Zarkavit váltotta az al-Kaida iraki csoportjának az élén. Zarkavi 2006 júniusában egy amerikai légitámadásban vesztette életét. Maszri már akkor is a terrorista vezér egyik legodaadóbb híve volt.

Az al-Kaidával kapcsolatban álló iraki Mudzsahedek Súra Tanácsa 2006 októberében jelentette be, hogy megalapította az Iraki Iszlám Államot. Ez a szervezet lényegében az iraki szunnita harcosokat és törzsfőket sorakoztatja fel zászlaja alá. Abu Omár al-Bagdadi, a szervezet vezetője 2007 áprilisában egy 10 tagú "kormányt" állított fel, és ennek az élére nevezte ki Maszrit.

Az iraki belügyminisztérium tavaly májusában Maszri halálhírét keltette. A terrorista vezér azonban nem sokkal később egy hangfelvételen tudatta, hogy él, majd a múlt hónapban újabb üzenetében buzdította híveit arra: folytassák harcukat az Irakot megszálló amerikai katonák ellen.