Csúszik Malina Hedvig ügyének lezárása

Vágólapra másolva!
Bár korábban a szlovák legfőbb ügyész március végére ígérte Malina Hedvig ügyének lezárását, szombaton helyettese már azt mondta: csak augusztus végén fejeződik be az eljárás. Az ügyészség - a lány ügyvédjének indítványa ellenére - nem akarja beidézni a szlovák kormányfőt és miniszterét, pedig akik belenéztek a még lezáratlan ügy aktáiba.
Vágólapra másolva!

Szlovákia legfőbb ügyészsége augusztus végéig le akarja zárni Malina Hedvig ügyét - jelentette be szombaton Ctibor Kostál, Dobroslav Trnka legfőbb ügyész első helyettese. Trnka korábban március végére ígérte a legfőbb ügyészi vizsgálat befejezését, de a helyettese szombaton új időpontot jelölt meg. Mint mondta, csaknem minden tanút kihallgattak, már csak az egykori látleleteket kiállító három orvos meghallgatása van hátra. Malina Hedviget is kihallgatják, majd egy szakintézet vizsgálja meg a magyar egyetemista egészségi állapotát.

Az ügyészhelyettes azt mondta, nem látnak okot arra, hogy Robert Fico kormányfőt és helyettesét, Dusan Caplovicot, valamint Robert Kalinák belügyminisztert is kihallgassák. Ezt Hedvig ügyvédje, Roman Kvasnica azért kérte, mert jogszerűtlennek tartja, hogy a kormány tagjai betekintettek egy lezáratlan ügy aktájába, s annak alapján nemzetközi sajtótájékoztatón próbálták azt bizonyítani, hogy a Nyitrán tanuló csallóközi egyetemistát senki sem verte meg, amiért magyarul beszélt. Szerintük a támadást a sértett maga találta ki.

Az ügyvéd továbbra is ragaszkodna a politikusok beidézéséhez, de a helyettes főügyész ezzel nem ért egyet. "Tudjuk, hogy sem a kormányfő, sem a belügyminiszter, sem más kormánytag nem tudja megmondani, hogy mi és hogyan történt Nyitrán. Ezt mi vagyunk hivatottak más módszerekkel kideríteni" - mondta.

Malina Hedviget azt állítja, hogy 2006 augusztusában két ismeretlen bőrfejű azért verte meg, mert magyarul beszélt. A nyomozást a rendőrség alig két hét után azzal zárta le, hogy az incidens meg sem történt. Később két lakossági feljelentés alapján a lány ellen indult vizsgálat, mert a feljelentők - az egyik közben öngyilkos lett, a másikról kiderült, hogy korábban a titkosszolgálat embere volt - annak megállapítását kérték, hogy Malina Hedvig félrevezette a nyomozóhatóságot. A lány ellen 2006 novemberében megkezdődött a nyomozás, 2007 májusában pedig a hatóság félrevezetése és hamis eskü miatt vád alá helyezték.

Tavaly ősszel Trnka bejelentette, hogy a legfőbb ügyészség e célra létesített csoportja vizsgálódni kezdett az ügyben, mert Nyitrán "a rendőrség és az ügyész is hibázott, de ezt helyrehozzuk". Malina Hedvig esete a nemzetközi érdeklődés előterébe került, s érezhetően megrontotta a magyar-szlovák kapcsolatokat is.