Putyin előállt az új orosz kormánylistával

Vágólapra másolva!
Ismertette az új kormány összetételét Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök hétfőn. A külügy-és a védelmi miniszter marad, de megjelennek új arcok, és a kormányfőnek több helyettese lesz.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő hétfőn bemutatta kormánylistáját Dmitrij Medvegyev elnöknek. Putyin kérte az elnököt, nézze át a dokumentumot, és szükség esetén vele együtt menjen végig rajta még egyszer.

Medvegyev kijelentette: kettejüknek elegendő idejük volt a kormány struktúrájának és a személyi változásoknak az előkészítésére, hiszen két hónapig ezen dolgoztak közösen. "Még egyszer átnézzük és meghozzuk a szükséges döntéseket" - mondta.

Az új orosz kormányban a személyi változásokon kívül a struktúra is átalakul. A kormány hétfői ülésén ismertette Putyin új kabinetje összetételét: az eddigiekhez képest több miniszterelnök-helyettes dolgozik a kormányban és új arcok is megjelentek.

Alekszandr Zsukov, aki eddig is a kormányfő helyettese volt, tisztségét megőrizve a nemzeti projektekkel, a sporttal, a Szocsiban tartandó olimpiával, az idegenforgalommal és a vallási szervezetekkel való együttműködéssel foglalkozik majd.

Az eddig az elnöki adminisztrációban dolgozó Igor Szecsin feladatkörébe az ipar fejlesztése - kivéve a hadiipart -, a természeti kincsek felhasználása, a környezetvédelem, a technológiai és a nukleáris energia területének felügyelete tartozik.

Szergej Szobjanyin miniszterelnök-helyettesként a kormány apparátusát vezeti, továbbá az Oroszországi Föderáció szubjektumainak - köztársaságok, autonóm területek - végrehajtó hatalmi szerveivel kapcsolatos politikát alakítja.

Szergej Ivanov továbbra is első miniszterelnök-helyettes marad. Viktor Zubkov volt kormányfő első miniszterelnök-helyettesi minőségben a mezőgazdasági nemzeti projekt, továbbá a halászati politika, az erdőgazdaság és az agráripari komplexum kérdéseit felügyeli.

Igor Suvalov ugyancsak első miniszterelnök-helyettesként a külgazdasági, külkereskedelmi és műszaki szabályozási állami politikával, valamint a Kereskedelmi Világszervezethez való orosz csatlakozás, a gazdasági tevékenység szabadsága, és egyebek mellett a gazdasági verseny kérdéseivel foglalkozik. Távozott a kormányfő helyettesei közül Szergej Nariskin.

A strukturális átalakítások jegyében az eddigi ipari és energiaügyi minisztériumot két külön tárcára osztották fel, az ipari minisztérium élén az eddigi miniszter, Viktor Hrisztyenko áll, míg az energetikai tárcát a kormány új tagjaként Szergej Smatko vezeti.

A gazdaságfejlesztési miniszter Elvira Nabiullina maradt, de az eddigi gazdaságfejlesztési és kereskedelmi minisztérium kereskedelemmel kapcsolatos feladatköre a Viktor Hrisztyenko által irányított ipari minisztériumhoz került mind a kül- mind a belkereskedelmet illetően.

Az információtechnológiai és távközlési minisztériumot átszervezik, és a távközlési és tömegtájékoztatási minisztérium élére Igor Scsegolejevet állították, akinek főhatósága alá rendelték a tömegtájékoztatási eszközöket is. Leonyid Rejman eddigi információtechnológiai és távközlési miniszter - a magyar-orosz kormányközi vegyesbizottság orosz társelnöke - további tevékenységéről egyelőre nincs hír.

A sport, idegenforgalom, és ifjúság ügyeivel foglalkozó, újonnan létrehozott minisztérium élén a kormány új tagjaként Vitalij Mutko áll. A környezetvédelem területét áthelyezték a természeti erőforrások minisztériumának hatáskörébe, s a minisztérium élén továbbra is Jurij Trutnyev áll. Új ügynökséget hoztak létre a Független Államok Közössége ügyeinek intézésére.

Alekszej Kudrin, az eddigi kormány utolsó liberális tagjának tekintett pénzügyminiszter megmarad tisztségében, megtartva miniszterelnök-helyettesi pozícióját is.

A védelmi miniszter továbbra is Anatolij Szergyukov, külügyminiszter Szergej Lavrov, belügyminiszter Rasid Nurgalijev, oktatási és tudományügyi miniszter változatlanul Andrej Furszenko, a rendkívüli helyzetek minisztere Szergej Sojgu. Tatjana Golikova marad az egészségügyi és népjóléti miniszter, Alekszej Gorgyejev a mezőgazdasági miniszter.