Beszólt Európának Chávez elnök

Vágólapra másolva!
Keményen bírálta az Európai Uniót, I. János Károly spanyol királyt és Angela Merkel német kancellárt Hugo Chávez venezuelai elnök, és közölte: nem tudja, elmegy-e a május 16-án Limában tartandó EU-Latin-Amerika csúcstalálkozóra. "Ezek a királyok azt hiszik, hogy felsőbbrendűek (..), pedig ugyanúgy járnak vécére, mint mi" - utalt a spanyol királyra Chávez.
Vágólapra másolva!

"Az EU vezetői "jönnek, és azt mondják, hogy segíteni akarnak nekünk. Hol van a tervük? Kérdezzék csak meg Haiti elnökét, mennyi ígéretet tett neki az Európai Unió?" - tette fel a kérdést a venezuelai elnök. Angela Merkel kancellárt, aki korábban arra szólította fel a latin-amerikai kormányokat, határolódjanak el a caracasi kabinettől, kis híján a pokolba küldte el Chávez, de anyák napján mégsem akart egy nőt inzultálni, ehelyett Hitler és a német fasizmus örökösének titulálta. "Kancellár asszony elmehet a ...." - mondta Chávez némi hatásszünetet tartva, majd hozzátette, "mivel nő, mást inkább nem mond". "A német jobboldalhoz tartozik, amely Hitlert és a fasizmust támogatta" - jelentette ki.

"Miféle kék vér?"

"Nem tudom, elmegyek-e Limába. Annak, aki odamegy, azt mondják, hogy maradjon csöndben. De mi nem fogunk hallgatni!" - jelentette ki szokásos vasárnapi televíziós beszédében Chávez a tavaly a santiagói iberoamerikai csúcson közötte és I. János Károly spanyol király között lezajlott incidensre utalva. "Ezek a királyok azt hiszik, hogy felsőbbrendűek és kékvérűek". "Miféle kék vér? Az ő vérük is piros, és ugyanúgy járnak vécére, mint mi" - fakadt ki a venezuelai elnök. Május 16-17-én több mint ötven állam- és kormányfőt várnak a perui fővárosba az EU-Latin-Amerika csúcstalálkozóra, amelyen elsősorban a szegénység elleni harcról, az általános felmelegedésről és a kereskedelmi kapcsolatokról lesz szó.