A szerb pártok már tárgyalnak a kormányalakításról

Vágólapra másolva!
A szerbiai pártok már elkezdték a kormányalakítási tárgyalásokat, s egyelőre úgy tűnik, hogy a radikálisok és nacionalisták közelebb állnak a parlamenti többség létrehozásához, mint a demokratának és Európa-barátnak nevezett tábor.
Vágólapra másolva!

Előbbiek 108 mandátumra számíthatnak a 250 tagú parlamentben, s ha sikerül megnyerniük partnernek a Szerbiai Szocialista Párt vezette 20 mandátumos pártszövetséget, akkor kormányt tudnak alakítani. A választásokat megnyerő, Boris Tadic Demokrata Pártja körüli tömörülés is csak a szocialista táborral összefogva juthat hatalomra.

A radikális párt és Vojislav Kostunica - egy évvel ezelőtt még demokratának minősített - nacionalistái már hétfőn elkezdték a kormányalakítási tárgyalásokat, s megígérték, hogy a szocialistákkal is tárgyalni fognak.

Vojislav Ilic, az ügyvezető miniszterelnöki tisztséget változatlanul betöltő Kostunica szoros szövetségese ehhez kedden annyit tett hozzá, hogy vagy a radikálisokkal alakítanak kormányt, vagy ellenzékbe vonulnak.

A szocialisták közöltek, hogy bárkivel hajlandóak tárgyalni, kivéve a szerbiai liberálisokat, akik nélkül viszont nehezen hozható létre bármilyen demokratának, európai irányultságúnak nevezhető belgrádi kormány.