Tisztogatás és határzár követi a szudáni lázadók akcióját

Vágólapra másolva!
Szudában örizetbe vételek, Csádban határzárás követte a szudáni lázadók szombati akcióját, amikor a lázadók megközelítették a szudáni fővárost, Khartoumot. Szudán szerint a támadás mögött Csád áll, amit utóbbi tagad.
Vágólapra másolva!

Legalább 300 embert vettek őrizetbe Szudánban a lázadók fővárost megközelítő hadmozdulatát követően. A darfúri lázadók szombaton rohamozták meg Omdurmant, Khartoum ikervárosát a Nílus túlpartján. A BBC szerint a hatóságok házkutatásokat tartanak, rejtőzködő lázadókat keresnek, városszerte ellenőrzőpontokat állítottak fel, hétfőn kijárási tilalmat is bevezettek.

Jogvédők attól tartanak, hogy a lázadó akciót követő letartóztatások nyomán sok embert fenyeget rossz bánásmód és kínzás. A kormány ezzel szemben tisztességes katonai eljárást ígér.

A szudáni lázadók öt éve nem jutottak ilyen közel a fővároshoz. A kormány szerint a támadást visszaverték, ám az egyik lázadó csoport vezére közölte, visszatérnek. "Ez csak a kezdete egy folyamatnak, amelynek a vége a rezsim elpusztítása" - idézte a BBC Khalil Ibrahimot, a darfúri Igazság és Egyenlőség Mozgalom vezetőjét.

Csád és Szudán feltehetően áttételes háborút vív egymással lázadóik révén. Februárban Csád fővárosát, N'Djamenát közelítették meg csádi lázadók. A csádi elnök Szudánt vádolta a fegyveresek támogatásával. Khratoum most ugyanezzel vádolja Csádot. Mindketten tagadják a vádakat.