Romák táborait érte támadás Nápoly mellett

Vágólapra másolva!
Romák táborait érte támadás a dél-olaszországi Nápoly külvárosában kedd este. A helyiek a főként Romániából érkezett romákat okolják a bűnözésért, legutóbb egy roma lányt gyanúsítottak meg egy csecsemő elrablásának kísérletével.
Vágólapra másolva!

Ismeretlenek kedd reggel Molotov-koktélokat dobáltak romák táboraira a Nápoly közelében fekvő Ponticelliben, több barakkot felgyújtottak. A támadás során senki sem sérült meg. Este több százan, közöttük botokkal felfegyverzett fiatalok tüntetettek a táboroknál, köveket dobálva a romák irányába. A romák a kisebb táborokból a legnagyobb, a rendőrség által védett táborba menekültek - jelentette az ANSA olasz hírügynökség. Távozásukkor Ponticelli lakói felgyújtották a barakkokat.

A helyiek a romák azonnali távozását követelik, akiket különböző bűncselekmények elkövetésével vádolnak, többek között azzal, hogy szombaton megprübáltak elrabolni egy csecsemőt. Az emberrablási kísérlettel gyanúsított 16 éves roma lányt előállították és megindult ellene a vizsgálat.

A romániai, főként romániai roma bevándorlókat az olasz lakosság elutasítóan fogadja, őket okolja a biztonság hiánya miatt. Silvio Berlusconi új kormánya bejelentette: rövidesen intézkedéseket hoz, hogy bűncselekmények elkövetése esetén, illetve megélhetési források híján könnyebb legyen az ellenőrzésük, illetve az országból való kiutasításuk. Roberto Maroni belügyminiszter, a populista és idegengyűlölő Északi Liga tagja várhatóan pénteken találkozik Rómában román kollégájával. Olaszországban hivatalos adatok szerint mintegy 342 200 román él, de a Caritas keresztény szervezet becslése szerint a számuk a 556 ezret is eléri.