Vizsgálják a kínai földrengésben összedőlt iskolákat

Vágólapra másolva!
Azt vizsgálja a kínai kormány, hogy miért omlott össze olyan sok iskola a hét eleji Szecsuán tartományi földrengésben. Összesen 200 ezer épület omlott össze és négymillió rongálódott meg a földmozgások miatt. A kormány becslése szerint a halottak száma varhatóan meghaladja az 50 ezret. Ven Csia-pao kormányfő a kínai Népköztársaság történetének legsúlyosabb földrengésének nevezte a katasztrófát.
Vágólapra másolva!

Vizsgálatot rendelt el pénteken a kínai kormány, hogy kiderítsék: miért omlott össze olyan sok iskola a hét eleji földrengésben. Han Csin, az oktatási minisztérium illetékese szerint amennyiben kiderül, hogy a sorozatos katasztrófákat építési problémák okozták, a felelősök szigorú büntetésre számíthatnak.

Eközben egy 5,9-es erősségű utórengés miatt péntek délután egy időre fel kellett függeszteni a mentési munkálatokat Kína délnyugati részén. A földrengés által leginkább sújtott Pejcsuan járás központjában újabb 33 túlélőt mentettek ki. A túlélők közülük a leghosszabb időt, 97 órát egy negyven év körüli vállalkozó töltötte a romok alatt. A hétfői földrengésben a legfrissebb hivatalos adatok szerint 22 069 ember vesztette életét, további 14 ezren még a romok alatt vannak, a sérültek száma összesen 159 ezer.

Li Cseng-jün tartomány alkormányzója pénteken elmondta: Szecsuán tartományban több mint 4,8 millió ember vált hajléktalanná, ám eddig összesen 4 807 200 embert evakuáltak és helyeztek el ideiglenes menedékhelyeken. A kormány becslése szerint a halottak száma varhatóan meghaladja az 50 ezret. Ebbe a romok alatt rekedteket is beleszámítják, akiknek a napok múlásával egyre csökken az esélyük a túlélésre.

A katasztrófa sújtotta térségbe közben egyre több mentőcsapat érkezik, péntekre az első külföldi csoportok is megérkeztek. 31 japán szakember már a helyszínen van, és pénteken érkezik a második csoport. Oroszország, Dél-Korea és Szingapúr is küld embereket.

Szecsuán tartományba utazott Hu Csin-tao kínai elnök, és Ven Csia-pao kormányfő is, aki szerint ez volt a Kínai Népköztársaság fennállása óta (1949) a legsúlyosabb földrengés az országban.

Pejcsuan járási székhelyen legalább 600 embert sikerült élve kiemelni a romok alól. A városban összeomlott a régi épületek 80 és az újabb építésű házak 60 százaléka. Nem végleges adatok csak itt ötezren haltak meg, és tízezren szenvedtek különböző sérüléseket. A tartományban 200 ezerre becsülik az összeomlott, és négymillióra a megsérült házak számát.

Michele Montas ENSZ-szóvivő csütörtökön közölte, hogy a világszervezet kész bármilyen segítséget megadni Kínának a földrengés következményeinek felszámolásához. Az ENSZ bármikor kész élelmiszert, építőanyagot, sátrakat és ivóvizet szállítani a földrengés károsultjainak, és kész kedvezményes hitelt is nyújtani az ENSZ katasztrófaalapjából.