Kórházban a vörös khmerek perbe fogott volt elnöke

Vágólapra másolva!
Magas vérnyomás miatt kórházba vitték Khieu Sampan volt vörös khmer elnököt. Sampant négy egykori vezető-társával együtt fogták perbe egy ENSZ-törvényszék előtt a véreskezű rezsim rémtetteiért.
Vágólapra másolva!

Magas vérnyomás-panaszok miatt kórházba szállították szerdán Phnompenben Khieu Sampan volt vörös khmer elnököt, az 1975-79 közötti népirtó rezsim vezetői elleni per egyik vádlottját.

Az egykori kambodzsai politikus akkor lett rosszul, amikor a bíróság egyik vádlott-társát, Ieng Thirithet, a vörös khmerek egykori szociális ügyi miniszterét hallgatta ki. Thirith, a szintén letartóztatott Ieng Sary volt miniszterelnök-helyettes felesége és a rezsim első emberének, a néhai Pol Potnak sógornője, előzetes őrizete ellen fellebbezett.

Khieu Sampan állapota nem életveszélyes, de egyelőre megfigyelés alatt tartják.

A volt államfőt, akit háborús és emberiesség elleni bűntettekkel vádolnak, tavaly november óta tartják fogva. Ieng Thirithet a vörös khmerek politikájának támogatása címén állították bíróság elé, de ő tagadja az ellene felhozott vádakat.

Az ENSZ égisze alatt létrehozott bíróság összesen öt egykori vörös khmer vezetőt tudott őrizetbe venni, hogy feleljenek tetteikért. Sampan és a Ieng-házaspár mellett Nuon Chea főideológus és Kaing Guek Av, ismertebb nevén Douch, a hírhedt phnompeni börtön egykori parancsnoka ellen emeltek vádat.