Leállítják a Kína-ellenes tüntetéseket a földrengés miatt

Vágólapra másolva!
Leállíttatná a Kína-ellenes tüntetéseket a tibeti emigráns kormány. A dalai láma vezette indiai száműzetésben működő kabinet a pusztító földrengés több tízezer áldozatára tekintettel kérte a tüntetések szüneteltetését híveitől.
Vágólapra másolva!

Az indiai száműzetésben működő tibeti kormány felszólította szerdán híveit, hogy ideiglenesen szüneteltessék a Kína-ellenes tüntetéseket, tekintettel a pusztító földrengés több tízezer áldozatára. A Kínát ért természeti csapás miatti szolidaritás jeléül a tibetieknek világszerte fel kell függeszteni a demonstrációkat a kínai nagykövetségek előtt legalább május végéig - közölte Thubten Szamphel, kormányszóvivő. Szamphelé egyúttal arra kérte híveiket, hogy imával és adományokkal segítsék az áldozatokat, és próbálják "feltárni a kínai-tibeti baráti kapcsolatok kialakításának lehetőségeit".

Hétfőn a dalai láma részvétét nyilvánította Kínának a földrengés miatt a Brandenburgi kapunál elmondott beszédében, és maga is arra szólította fel a tibetieket, hogy az elkövetkező napokban a szolidaritás jeleként szüneteltessenek minden fajta Kína elleni tiltakozó megmozdulást.

Az emigráns kormány adatai szerint legkevesebb 203 halálos áldozatot követelt a tibeti Kína-ellenes tüntetések erőszakos elfojtása márciusban. A zavargásokban mintegy ezren megsebesültek, és több mint 5 ezer személyt előállítottak a hatóságok. Hivatalos pekingi források ezzel szemben jóval kevesebb halottról tudnak, és a dalai lámát és közvetlen híveit vádolják az erőszakos cselekmények kirobbantásával.