Csalást emleget a Szaakasvili ellenzéke

Vágólapra másolva!
Az első részeredmények szerint nagyarányú győzelmet aratott a grúziai parlamenti választásokon Mihail Szaakasvili elnök pártja. Az államfő már be is jelentette győzelmét, miközben az ellenzék csalással vádolja a hatóságokat, és tüntetésekbe kezdett.
Vágólapra másolva!

Mihail Szaakasvili grúz elnök csütörtökre virradóra bejelentette, hogy pártja győzelmet aratott az előző nap tartott parlamenti választásokon. Szaakasvili Zugdidiban újságíróknak nyilatkozva szabadnak nevezte a voksolást és reményét fejezte ki, hogy ezt a nemzetközi megfigyelők megerősítik.

A grúz központi választási bizottság első hivatalos részeredményei szerint az elnök pártja, a kormányzó Egységes Nemzeti Mozgalom a voksok több mint 61 százalékára számíthat a - parlamenti helyek feléről döntő - pártlistás szavazás alapján. Ez nagyon közel áll ahhoz a 63 százalékhoz, amelyet egy exit poll felmérés vetített előre a párt számára az urnazárás után.

Korábban, szerda késő este mintegy ezer ellenzéki tüntetett a fővárosban, arra szólítva fel a hatóságokat, hogy ne hamisítsák meg a választások eredményét. Az ellenzéki szimpatizánsok az exit poll felmérés eredményeinek megjelenése után vonultak az utcára, amely szerint az Egyesült Ellenzék mintegy 14 százalékot szerzett.

Az ellenzék vezetői megkérdőjelezték a felmérés hitelességét, és a választási eredmények meghamisításával vádolták meg a hatóságokat. A grúz ellenzék a következő napokra újabb tüntetéseket hirdetett meg.