Vágólapra másolva!
A mianmari fővárosban próbálja meggyőzni a katonau junta vezetőit Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, hogy engedjék be a külföldi segélyszervezeteket a trópusi ciklon által sújtott országba. A BBC tudósítója szerint a kormányzat komoly nyomás alatt áll, és vannak is olyan jelek, amelyek arra utalnak, készek engedni.
Vágólapra másolva!

Mianmarba érkezett csütörtökön Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, hogy megpróbálja meggyőzni a dél-ázsiai ország katonai vezetését: fogadják el a Nargis ciklon mintegy 2 és fél millió károsultjának nyújtandó nagyszabású segélyprogramokat. A látogatás célja elsősorban az életmentés egy olyan katasztrófa után, amelynek már eddig 133 ezer halálos áldozata és eltűntje volt - jelentette ki még Bangkokban a világszervezet első embere.

Ban személyében 1964 őt első ízben jár ENSZ-főtitkár az országban. Akkor e tisztséget éppen mianmari (akkori nevén burmai) diplomata töltötte be U Thant személyében. A főtitkár csütörtökön látogatást tesz a Nargis ciklon által letarolt terükleten, majd a fővárosba repül, ahol találkozni fog Thein Szein tábornokkal, a katonai kormányzat vezetőjével. Vasárnap részt vesz egy adományozói komferencián Rangúnban.

A mianmari hivatalos média egyetlen szóval sem említette az ENSZ-főtitkár látogatását. Az állami rádió és televízió azt hangsúlyozta, hogy folyamatosan érkeznek a segélyek a szerencsétlenül jártakhoz és figyelmeztettek: az áldozatoknak nem szabad hinniük azoknak a híreknek, amelyeket különböző "destruktív elemek" gyártanak az országban és annak határain kívül.

A brit, a francia és az amerikai flotta hajói az Iravádi deltája előtt várakoznak, készen arra, hogy segélyeket juttassanak el a rászorulóknak, de eddig nem kaptak engedélyt a behejózásra. A BBC tudósítója szerint a katonai junta nagy nemzetközi nyomás alatt áll, hogy engedje be a külföldi segélyszervezeteket, és ennek részben már engedni is kényszerült. Ennek jele, hogy az ENSZ Világélelmezési Programja engedélyt kapott tíz helikpter Mianmarba telepítésére, amelyekkel hatékonyabban juttathatják el a segélyeket a rászorulóknak.