Fokvárosra is átterjedtek a dél-afrikai zavargások

Vágólapra másolva!
Johannesburg után pénteken Fokvárosban is rátámadtak a külföldi bevándorlókra Dél-Afrikában - írja a francia AFP, amely szerint a randalírozók több boltot is kifosztottak. Közben a feldühödött helyiek a fekete afrikaiak után már a pakisztániakat is célba vették.
Vágólapra másolva!

Johannesburg után Dél-Afrika második legnagyobb városára, Fokvárosra is átterjedtek a bevándorló-ellenes zavargások - közölte pénteken a rendőrség. A hatósági beszámolók szerint a feldühödött tömeg szomáliaiakra és zimbabweiekre támadt, megrohamozta és kifosztotta otthonaikat, üzleteiket.

Az AFP francia hírügynökség szerint a zavargások a várostól 20 kilométerre fekvő, Dunoon nevű negyedben kezdődtek. A fokvárosi rendőrség szóvivője elmondta: a városrészből közel 500 külföldi bevándorló menekült el, akik az éjszakát közösségi szállásokon töltötték. A randalírozók kifosztották a környék boltjait és néhány embert megtámadtak.

A rendőrség tájékoztatása szerint csütörtök éjjel újabb zavargásokra törtek ki Durban városában is, ahol egy eddig ismeretlen személyazonosságú külföldi férfit is lelőttek. Hasonló zavargások voltak az ország észak-nyugati részében is, ahol ezúttal nem fekete afrikai bevándorlókat, hanem pakisztániakat bántalmaztak. A támadást követően 22 dél-afrikai férfit vettek őrizetbe.

A korábban súlyos zavargások sújtotta Johannesburgban csütörtökön már nem randalíroztak. A város rendőrkapitánya szerint hatásos volt a hadsereg bevetése. A közel 200 katonával megerősített hatóságok ugyanis több sikeres rajtaütést is végrehajtottak. Azt azonban egyelőre nem közölték, hogy pontosan hány embert tartóztattak le a razziák során. A BBC is mindössze egy akcióról tudott, amelynek során 28 férfit vettek őrizetbe kábítószer, fegyverek és lőszerek birtoklásáért.

A bevándorlók ellen irányuló dél-afrikai zavargások 12 napja tartanak. Az eddig közölt adatok szerint ezek során 43-an haltak meg, 25 ezer külföldi menekült el és közel 500 rendbontót vettek őrizetbe.