Izraeli vadászgépek fenyegették Tony Blair repülőjét

Vágólapra másolva!
Rárepült az izraeli légierő hétfőn egy Tony Blairt szállító magángépre. A vadászgépeket azért küldték fel, mert a volt brit kormányfőt szállító repülő pilótája nem lépett kapcsolatba az izraeli légiirányítással, akik attól tartottak, hogy terrortámadásról lehet szó.
Vágólapra másolva!

Kis híján lelőtte Tony Blair repülőgépét az izraeli légierő - írja a brit The Times. A volt brit miniszterelnököt hétfőn a Gazdasági Világfórum (WEF) sarm-es-sejki csúcstalálkozójáról egy betlehemi befektetési konferenciára szállító magángép a Sínai-félsziget irányából repült be izraeli légtérbe, de a pilóta nem vette fel a rádiókapcsolatot az ottani légiirányítással. Azok pedig - attól tartva, hogy a néma gép terrortámadásra készülhet - két vadászgépet küldtek rá.

Az izraeli harci gépek a jelenleg a WEF közel-keleti küldöttjeként tevékenykedő Blairt szállító magángép fölött elrepülve figyelmeztették a pilótát, hogy gépe célponttá vált. Akkor sikerült kapcsolatba lépni vele, majd tisztázni a gép kilétét, uticélját, és hogy kiket szállít.

Blair és több más vele utazó WEF-küldött az egész incidensről nem tudott semmit, csak később, a médiából értesültek róla. Az izraeli sajtó szerint a pilóta technikai problémák miatt nem tudott kapcsolatot létesíteni a légiirányítással, mivel Izraelben egy új rendszert helyeztek üzembe a gépek azonosítására a közelmúltban. Állítólag nem Blair gépével fordult elő először, hogy ráküldték a légierőt.