Olaszország újraindítaná atomerőműveit

Vágólapra másolva!
Húsz évvel ezelőtt a csernobili katasztrófa hatására, egy népszavazást követően függesztette fel Olaszország atomerőművei működését. Most újraindítanák a programot.
Vágólapra másolva!

Mióta 20 évvel ezelőtt leállította Olaszország atomerőmű-programját, az ország a világ legnagyobb energia-importőre lett. Az országnak 4 atomerőműve volt, ám az oroszországi Csernobilban történt katasztrófa hatására tartott népszavazáson úgy döntött a többség, hogy Olaszország zárja be ezeket.

Claudia Scajola ipari miniszter szerint új generációs atomerőművek építésével az ország csökkenthetné az olajtól és gáztól való függőségét. Az ország energiaigényének 80 százaléka ezek fedezik, miközben az olaj és a gáz ára a legmagasabb Európában. "Nem várhatunk tovább, vissza kell térni az atomerőművekhez" - állította a miniszter. A kormány tervei szerint 2013-ban kezdenék az atomerőket építeni.

Az atomerőművek újraélesztése a nemrég megválasztott Silvio Berlusconi miniszterelnök egyik kampányeleme volt. Az olaszok többsége ugyanakkor még mindig ellenzi az atomerőműveket, és kérdéses, hogyan tudja a kormány felülírni az 1997-es népszavazást.