Zöldfüggönyt álmodnak a vasfüggöny helyére

Vágólapra másolva!
Az egykori vasfüggöny teljes hosszának környezetvédelmi területté minősítésén dolgozik egy német környezetvédelmi csosport. A Bund azt akarja elérni, hogy az egykor szigorúan őrzött határvonalon sok helyen érintetlenül hagyott környezet továbbra is így maradjon, és létrejöjjön egy, a Jeges-tengertől a Fekete-tengerig húzódó egyedülálló védett zöldsáv.
Vágólapra másolva!

Zöldfüggönyt lehet az egykori vasfüggönyből, ha valóra válik az a terv, aminek értelmében környezetvédelmi területté minősítenék az egykori szocialista blokk országait Nyugat-Európától elválasztó határvonalat - írja a brit The Independent. Ezzel egyedülálló, a Jeges-tengertől a Fekete-tengerig húzódó, több mint 6800 kilométer hosszúságú zöld sávot hoznának létre.

A kontinens megosztottságának idején szigorúan őrzött, emberek által alig járt területen számos állat és növényfaj talált menedékre, háborítatlan élőhelyre. Kócsagok, vidrák, feketególyák, papucsorchideák otthona a valaha szögesdróttal, aknazárral, fegyveres kutyás őrökkel vigyázott terület. Az öltetet részben az amerikai függetlensági háborúra emlékeztető Bostoni Szabadságösvény (Boston Freedom Trail) ilhette, de egyelőre kevés előrelépés történt, hogy megvalósuljon.

A brit lap szerint a zöldsáv magyarországi szakaszán már bulldózerek dolgoznak, Németországban pedig eddig hiába győzködték a környezetvédelmi csoportok a központi kormányt, hogy adja át a terület kezelési jogait az érintett szövetségi államoknak. A területnek egyelőre csupán körülbelül egyharmada áll védelem alatt. A német Bund környezetvédelmi szervezet azonban igyekszik megakadályozni a fejlesztést a védettnek egyelőre nem nyilvánított szakaszokon is. A bajor-cseh határon például igyekeznek elejét venni, hogy növeljék a határtkelők számát.

"A halálsáv életsávvá alakításával nagyszerű módon lehetne kifejezni a béke és az egység iránti tiszteletet. A végeredmény a 21. század legfontosabb környezetvédelmi szimbóluma lenne" - ídézte a lap linda Geidezis biológust, a Bund egyik részlegvezetőjét.