A FARC gerillái elismerték vezetőjük halálát

Vágólapra másolva!
A legnagyobb kolumbiai gerillaszervezet, a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerillái vasárnap megerősítették a kolumbiai védelmi minisztérium állítását, hogy legendás vezetőjük közel két hónapja szívinfarktus következtében elhunyt. A szervezet egyes vezetői közben készek letenni a fegyvert, és elengedni túszaikat, köztük Ingrid Betancourt volt kolumbiai elnökjelöltet.
Vágólapra másolva!

A kolumbiai védelmi minisztérium szerint két hónappal ezelőtt meghalt a legnagyobb kolumbiai szélsőbaloldali gerillaszervezet, a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) legendás alapítója és vezetője, a 80-as éveiben járó Pedro Antonio Marín, akit Manuel Marulanda Vélez vagy Tirofijo (Biztoskezű) néven is ismertek. A veterán gerillavezér március 26-án kapott szívinfarktust. A hírt különböző titkosszolgálati források alapján erősítették meg. A gerillaszervezet vasárnap ugyancsak megerősítette legendás alapítójának és vezetőjének a halálhírét.

A FARC egyes vezetői közben készek letenni a fegyvert, és elengedni túszaikat, köztük Ingrid Betancourt volt elnökjelöltet - jelentette be még szombaton Álvaro Uribe kolumbiai államfő. Egy délnyugat-kolumbiai település, Florida lakosaival tartott nyilvános találkozón Uribe közölte: a FARC bizonyos vezetői felajánlották a kormánynak, hogy szabadságuk garantálásáért cserébe leteszik a fegyvert és elengedik a túszokat. Az érintetteket átadnák Franciaországnak, hogy ott éljenek - mondta az államfő a televízió által egyenes adásban közvetített találkozón.

A 46 éves, francia-kolumbiai állampolgárságú Betancourt, aki több mint hat éve él a gerillák fogságában, szabadon bocsátása mögött az állhat, hogy egészségi állapota állítólag nagyon sokat romlott az utóbbi hónapokban. A FARC összesen 39 hasonló politikai túszt tart őrizetben, köztük három amerikai állampolgárt, és ki akarja őket cserélni a börtönbe zárt mintegy 500 gerillára. Uribe akár százmillió dollárt is elérő kárpótlást ajánlott fel azoknak a gerilláknak, akik a túszokkal együtt megszöknek.

Érzékeny veszteségek

Marín halála után a FARC új vezetője valószínűleg Guillermo León Sáenz, fedőnevén Alfonso Cano lesz. A hatvanadik életévében járó, végzettségét tekintve antropológus Sáenz 31 éve tagja Latin-Amerika legnagyobb és legrégibb gerillaszervezetének. A hadsereg néhány hónapja azt állította, hogy Alfonso Canót sarokba szorították Kolumbia délnyugati, dzsungelek borította részén, és bármikor elfoghatják vagy megölhetik.

Tirofijo szervezte meg a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erőket az 1960-as években "a társadalmi igazságosságért vívott küzdelem" eszközeként. A bogotái kormány már többször is holt hírét költötte, de eddig mindig bebizonyosodott, hogy a híresztelés alaptalan volt.

A szervezet vezetését súlyos csapások érték az utóbbi három hónap alatt. A kolumbiai hadsereg március 1-jén megölte Luis Edgar Deviát, akit Raúl Reyes néven is ismertek. A FARC második számú vezetőjével, aki egyben a szervezet nemzetközi szóvivője is volt, Ecuador területén végeztek. Reyes rokoni kapcsolatban állt Tirofijóval, akinek a lánya, Olga Marín volt a felesége. Néhány nappal később Manuel de Jesús Munoz, harci nevén Ivan Ríos vagy José Juvenal Velandia esett el az ország nyugati részében, Caldas tartományban folyó összecsapásokban.