Michel Szulejmán lett az új libanoni elnök

Vágólapra másolva!
A libanoni parlament vasárnap Michel Szulejmán tábornokot választotta meg az ország új elnökének. A novemberben esedékes választást 19-szer halasztották el, mert a kormány és a Hezbollah 18 hónapja nem egyezett az új államfő személyéről.
Vágólapra másolva!

A libanoni parlament vasárnap megválasztotta államfőnek Michel Szulejman tábornokot, a hadsereg főparancsnokát. Szulejman ellenfél nélkül, a pártok kompromisszumos jelöltjeként indult az államfői tisztségért. A 127 képviselőből 118 támogatását szerezte meg - jelentette be Nabih Berri, a parlament elnöke.

Az 59 éves új államfő, aki a szavazás után letette a hivatali esküt, 1998 óta áll a hadsereg élén. Szulejmanra nehéz feladat vár: elindítani a megbékélési folyamatot a két erősen megosztott tábor, a Nyugat és Szaúd-Arábia által támogatott, Szíria-ellenes parlamenti többség, valamint a Szíriával és Iránnal szövetséges, síita Hezbollah vezette ellenzék között.

Az elnökválasztást, amely tavaly novemberben lett volna esedékes, 19-szer halasztották el a kormány és a Hezbollah-vezette ellenzék között 18 hónapig tartó belpolitikai válság miatt. A válság nemrégiben fegyveres összecsapásokba torkollt, és a polgárháború szélére sodorta a közel-keleti országot. Az államfő megválasztása kulcsfontosságú lépés a nemzeti megbékélés felé.

Katar közvetítésével a szemben álló politikai erők hat napon át tartó tárgyalások után, szerdán Dohában egyezségre jutottak a válság rendezéséről, ennek részeként rendelkeztek az államfő megválasztásáról, egy nemzeti egységkormány felállításáról és a 2009-es parlamenti választásokra tekintettel új választási törvény kidolgozásáról. Az egyezség teljesítette az ellenzék fő követelését: vétójogot a kormány döntéseivel szemben, és biztosította egy olyan elnök megválasztását, akinek jó a kapcsolata Szíriával és a Hezbollahhal.

Elemzők körében általános vélekedés, hogy a dohai egyezség kedvezőtlen fordulat a Hezbollah lefegyverzését követelő Washington és szövetségesei számára. A politikai és vallási csatározásoktól magát távol tartó Szulejman jelölésében a két tábor már hónapokkal ezelőtt megegyezett, megválasztását az egységkormány körüli kötélhúzás hátráltatta. Fuád Szinjóra miniszterelnök most benyújtja lemondását, de ügyvezető kormányfőként hivatalban marad az új kabinet megalakulásáig.