Bandázó muszlimoktól tartanak a brit börtönőrök

Vágólapra másolva!
Egyre összeszokottabb bandaként működnek a muszlim rabok az egyik legszigorúbb brit börtönben. Egy belső jelentés szerint tartanak tőlük az őrök is.
Vágólapra másolva!

Olyan sok muszlim rabja van már a legszigorúbb brit börtönök egyikének, hogy a vallási fanatikusok már bandákat alakítottak, amelyekkel alig bír a személyzet. A Whitemore börtönben tapasztalt jelenségről egy kiszivárgott belső jelentés alapján írt a The Guardian. A brit büntetésvégrehajtás igazgatósága álatal lefolytatott vizsgálat öt rab öngyikossága ügyében indult, akik szűk egy éven belül végeztek magukkal 2006-2007-ben.

A jelentés szerint a muszlim rabok magas száma miatt az őrszemélyzet körében nagy az aggodalom, ami "erőszakhoz és muszlimellenességhez vezethet, ha nem kezelik". A személyzet úgy érzékeli, hogy a börtön muszlim rabjai vallási csoport helyett egyre inkább bandaként működnek. Már csak nagy számuk is félelmet kelt bennük - írja a The Guardian.

A brit büntetésvégrehajtás egyik szóvivője szerint a jelentés nyomán a személyzet képzésébe beleveszik a muszlim szélsőségesekkel kapcsolatos tájékoztatást, illetve a börtönben működő imámok is kaptak egy képzést a szélsőségekkel, a bandák kultúrájával kapcsolatban. A szigorú börtön 500 lakójának 28 százaléka muszlim.