Egy svéd szerint 50 milliárd dollárt ér az Amazonas

Vágólapra másolva!
Az új brazil környezetvédelmi miniszter vizsgálatot rendelt el egy svéd üzletember ellen, aki azt állítja: 50 milliárd dollárért fel lehetne vásárolni az Amazonas-esőerdő teljes területét.
Vágólapra másolva!

A brazil nyomozóhatóságok figyelmét is felkeltette az a svéd üzletember, aki szerint 50 milliárd dollárért (8250 milliárd forint) meg lehetne vásárolni az Amazonas-esőerdő teljes területét - írja hétfőn az O Globo című brazil újság. Carlos Mincet, az új brazil környezetvédelmi minisztert megdöbbentette a hír, és azonnal vizsgálatot rendelt el az ügyben.

Johan Eliasch, a Head sportszergyártó vállalat tulajdonosa 2006-ban és 2007-ben több alkalommal arra biztatott üzletembereket, hogy vásároljanak Amazonas-vidéki parcellákat. A svéd férfi szerint ezzel lehetne ugyanis megvédeni a területet a mezőgazdasági célokból folyó irtásoktól.

A hírek szerint Eliasch üzleti érdekeltségei mellett Gordon Brown brit miniszterelnök környezetvédelmi tanácsadója, és annak a Cool Earth nevű civil szervezetnek az alapító tagja, amelynek fő profilja az esőerdők védelme. Az O Globo értesülése szerint a Cool Earth ellen ugyanakkor jelenleg is vizsgálat folyik, mert a szervezet állítólag már 160 ezer hektárnyi területet vásárolt fel az Amazonas-vidéki Mato Grosso szövetségi államban.