Tagadta a korrupciót Olmert ügyének koronatanúja

Vágólapra másolva!
Kedd délután tanúvallomást tett az az amerikai üzletember, aki félmillió dollárt adott Olmert izraeli kormányfőnek miniszterelnökké választása előtt. A hatóságok azt vizsgálják, az összeg kenőpénz volt-e vagy törvényes kampány-hozzájárulás. A koronatanú azt mondta: nem várt ellenszolgáltatást.
Vágólapra másolva!

Tanúvallomást tett kedden egy jeruzsálemi bíróságon Ehud Olmert izraeli kormányfő korrupciós ügyének koronatanúja - közölték igazságügyi illetékesek. Morris Talansky amerikai üzletembert a kora délutáni órákban hallgatta ki sürgősségi eljárás keretében Mosé Lador izraeli államügyész.

Az izraeli hatóságok azt vizsgálják, hogy törvénytelenül kapott-e Olmert Talanskytól 500 ezer dollár készpénzt még 2006-os miniszterelnökké választása előtt. A kormányfő azt állítja, hogy a pénz törvényes kampány-hozzájárulás volt, a rendőrség viszont azt gyanítja, hogy kenőpénzt juttatott az amerikai üzletember az izraeli politikusnak.

Talansky azt vallotta, hogy borítékban adott át készpénzt több ízben az izraeli vezetőnek, de nem várt ellenszolgáltatást cserébe. "Nem vártam semmit a miniszterelnöktől, és nem is kaptam semmit" - idézték Talansky szavait az ülésterembe korlátozott számban beengedett újságírók.

Az államügyész közölte: csupán előzetes vizsgálatról van szó, de reméli, hogy Talansky vallomása után az igazságügyi szervek képesek lesznek helyes döntést hozni. Azt mondta: a miniszterelnököt jelenleg "csalással", valamint "bizalommal való visszaéléssel" gyanúsítják.

Olmert és Talansky egyaránt tagadták bűnösségüket. A múlt héten az izraeli legfelsőbb bíróság elutasította Olmert fellebbezését Talansky tanúként való kihallgatása ügyében. Olmert és Zaken asszony ügyvédei a tervek szerint a későbbiek folyamán szintén ki akarják hallgatni az amerikait, de ennek időpontját még nem rögzítették.