A NATO nem lesz Koszovó rendőrsége

Vágólapra másolva!
Nem kívánja átvenni a NATO a rendőri feladatokat Koszovóban, annak ellenére sem, hogy a jelek szerint csúszni fog az Európai Unió rendőri és igazságügyi különítményének munkába állása - adta értésre a szövetség szóvivője szerdai brüsszeli sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A koszovói közbiztonság garantálásával kapcsolatban azt követően merültek fel kételyek, hogy miközben az EU-nak június 15-vel - a helyi alkotmány életbe lépésével - át kellene vennie ezt a feladatot az ENSZ-től, nem sikerült tisztáznia a nemzetközi szervezetek közti feladatmegosztást. "A KFOR ... nem rendőri erő, és nem lenne szabad a rendőri erő pozíciójába kerülnie" - szögezte le James Appathurai.

A koszovói nemzetközi tevékenység alapját továbbra is egy közel tíz évvel ezelőtt hozott ENSZ-határozat, az 1244-es adja. Márpedig annak alapján a világszervezetnek is jelen kell maradnia az albánok lakta tartományban, amely év elején kinyilvánította teljes függetlenségét. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy az észak-koszovói szerbség nem fogadja el az unió jelenlétét.

Mindezek miatt szinte bizonyos, hogy az EU mintegy 2200 fős missziója nem tudja megkezdeni munkáját a jövő hónap közepén. Az ENSZ viszont szeretné csökkenteni jelenlétét, így nem világos, melyik szervezet fogja ellátni a rendőri feladatokat.

Appathurai bejelentette, hogy Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár New Yorkba utazott, ahol egyebek között erről a kérdésről tárgyal Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral. A NATO tudni szeretné, "ki mit csinál Koszovóban" - szögezte le a szóvivő.

A szövetség 17 ezer főnyi erővel állomásozik a tartományban, de mindenekelőtt katonai feladatokat lát el; katonái sem megfelelő kiképzéssel, sem kielégítő felszereléssel nem rendelkeznek a rendőri munkához. Appathurai leszögezte, hogy fő feladatuknak továbbra is a béke és biztonság garantálását tartják, és elengedhetetlennek ítélik azt is, hogy a nemzetközi közösség mindent megtegyen Koszovó biztonságának szavatolása érdekében.

A kérdésben az ENSZ-főtitkár kezében van a döntés, miután az bizonyos, hogy a Biztonsági Tanács - orosz ellenzés miatt - új határozatra nem képes. Így Ban Ki Munnak kellene nyilatkoznia arról, mire kéri az uniót, és milyen szerepet szán az ENSZ-nek.

Az unió szeretné elkerülni, hogy erői ENSZ-irányítás alá kerüljenek.

Külön problémát okoz a koszovói szerb területek biztonsága. Ott az EU-t nem fogadják el, azt pedig Brüsszelben rossz üzenetnek vélnék, ha más szervezet vigyázná az albánok lakta, és megint más a szerb többségű részeket.

Hét eleji találkozójukon az uniós tagországok külügyminiszterei is elismerték, hogy a koszovói EU-misszió telepítésében több hónapos késedelem várható.