Az északír pártvezér átadta posztját Robinsonnak

Vágólapra másolva!
Négy évtized után Ian Paisley, az északír protestánsok pártvezére átadta a posztját fiatalabb utódának, aki hamarosan kormányzati tisztségét is megörökli tőle.
Vágólapra másolva!

A 82 éves protestáns tiszteletes a 60-as évek közepe óta állt a Demokratikus Unionista Párt (DUP) élén, amely szilárd híve Észak-Írország és Anglia örökös egységének. A DUP tavaly egyezséget kötött fő ellenlábasával, a katolikus Sinn Féinnel.

Az ennek nyomán létrehozott északír kormány élére Paisley került, helyettese pedig a katolikus Martin McGuinness lett. A DUP új elnöke, Peter Robinson június elején a kormányfői posztot is átveszi agg elődjétől.

Robinson tavaly óta a pénzügyi tárcát irányította a belfasti kabinetben. Az északír vallási és politikai ellentétek 1969-ben fegyveres konfliktusba torkolltak, ennek nyomán London leváltotta a belfasti kormányt, és közvetlen irányítása alá vonta a hat grófságból álló országrészt.

A három évtizedes felekezeti villongásnak, amely óvatos becslés szerint is 3000 halálos áldozatot követelt, az 1998 nagypénteki megállapodás vetett véget. Ezt követően, hosszas alkudozások és londoni közvetítés után jutottak el a felek 2007-ben a közös - protestánsokból és katolikusokból álló - északír kormány megalakításához.